Ако имаш един от тези 6 симптома, то черния ти дроб е силно претоварен!
Нашият черен дроб е един от органите за детоксикация на нашето тяло и работи усилено всеки ден.

Ако черният дроб не може да превърне токсините в безопасни отпадъци, те “чакат” в мастната тъкан, за да се отделят от тялото ви, след като нормално функционира черният дроб.

Научихме, че има поне 6 симптома, че черният ви дроб е претоварен. Проверявайте ги внимателно, за да видите дали черният дроб се опитва да ви изпрати предупредителни сигнали.

Объркване

Ако черният Ви дроб е претоварен, той не може да филтрира кръвта правилно. В резултат токсините могат да достигнат до мозъка ви. Когато това се случи, може да забележите симптоми като объркване, проблеми с паметта и трудности при вземането на решения.

Ниски нива на кръвната захар

Вашият черен дроб е също така отговорен за поддържането на нормални нива на кръвната захар. Когато черният дроб е подложен на стрес, може да настъпи внезапно понижаване на нивата на кръвната захар.

Обикновено черният Ви дроб трябва да се обработва и да произвежда глюкоза след хранене. Но ако черният дроб не може да освободи съхраняваната глюкоза в кръвния поток, нивата на кръвната захар спадат драстично. В резултат на това ниските нива на кръвната захар причиняват умора, дразнене и невъзможност за концентрация.

Хормонален дисбаланс

Черният дроб също регулира нашите полови хормони. Дисфункционалният черен дроб може да предизвика дисбаланс в нивата на естроген и тестостерон, което в крайна сметка може да доведе до сериозни проблеми като намалено либидо и влошаване на симптомите на ПМС.

Промяна на настроението

Настроението и паметта ви зависят от състоянието на мозъка ви. Когато токсините навлизат в мозъка ви, имате проблеми с помненето на нещата, които изпитвате честото настроение.

Тревожността и депресията също са свързани с чернодробни заболявания. Ако забележите подобни симптоми, най-добре е да се консултирате с професионален лекар и да направите медицински преглед преди да вземете успокоително средство.

Имунологични нарушения

Тези, които често получават настинки и други вирусни инфекции, силно вярват, че основната причина е липсата на витамин С. Малцина обаче знаят, че черният дроб играе ключова роля в изграждането на силна имунна система. Така че, колко здрав е черният ти дроб, толкова по-добре се бориш срещу вируси и бактерии.

Нощна апанеа

Апнея е нарушение на съня, характеризиращо се с пауза или кратко спиране на дишането за повече от 10 секунди. В тежки случаи дихателните пътища могат да бъдат блокирани за 2 или 3 минути, а тези кратки периоди заедно съдържат повече от половината от общото време на сън. Един от най-честите симптоми на сънна апнея е хъркането. Ако забележите някой от симптомите на апнея, по-добре е да проверите черния дроб, защото може да не функционира нормално.

Начини за подобряване на чернодробната функция:

Първото нещо, което трябва да опитате, е да приемете по-здравословен хранителен план. Това не означава непременно, че трябва да се изтезавате с диета. Просто се опитайте да следвате тези прости правила:

• Намалете приема на фруктоза до 20 г на ден. 

• Отхвърлете растителните масла, които причиняват възпаление. 

• Избягвайте газирани напитки. 

• Вашата диета трябва да съдържа повече животински и растителни храни, които 

осигуряват много важни аминокиселини. 

• Увеличете количеството зелени листни зеленчуци, които консумирате. 

• Напълно се въздържайте от алкохолни напитки. 

• Не забравяйте за тези големи източници на сяра: яйца, чесън и лук.

Източник: dunavmost