Ако искаш повече никога да не си стресиран, а да си здрав и щастлив, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се отървеш от тези 13 навика..
 

Стресът е една от водещите причини за редица заболявания. Той влошава цялостно здравето ни, нарушава имунната ни система и пречи на ефективността ни. Много често ние дори не осъзнаваме, че сме в състояние на стрес, тъй като той изключително умело се скрива под други симптоми като главоболие, сърцебиене, задушаване от паника. Пиковете на стреса могат напълно да блокират тялото и ума, затова е добре да се вземат мерки навреме. Когато усетим, че силите ни са изчерпани, че злоупотребяваме с физическите и умствените си възможности в името на неща, които надали биха имали значение след 5 години, най-доброто, което можем да направим, е да си вземем отпуск или да променим средата, която ни натоварва. Но когато отпочинем и сме готови отново да се качим на “ринга”, е препоръчително да не се връщаме към старите си навици, защото в крайна сметка ще се озовем отново в същото положение на стрес и напрежение.

Вижте кои са навиците на стресираните хора, от които трябва да се освободите, за да сте здрави и щастливи.

Прекалена консумация на кофеин

Повече от 3 кафета дневно ни правят неспокойни и хиперактивни. От друга страна, неотдавна австралийски учени откриха, че комбинацията от кофеин и стрес увеличава опасността от поява на симптоми, подобни на психоза. Когато имате нужда да засилите продуктивността си, използвайте следния подход: отделете 15-20 секунди, в които да избягате от реалността, затворете очи и игнорирайте абсолютно всичко. Концентрирайте се само върху дишането си. Тази пауза действа много по-ободряващо от кафе, опитайте.

Непрестанно оплакване

Споделянето с приятел носи доказани ползи за нашето психическо здраве, но е крайно необходимо да правим това с мярка. Негативните неща, които споделяме, много често са именно “черните дупки”, в които сме се фиксирали и над които размишляваме постоянно. Стресираният човек не може да говори за нищо друго освен за конкретен проблем, сякаш се е вкопчил в него и просто не иска да го пусне. Но трябва.

Обсебеност от нещата, които не можем да променим

За да успеем да се съхраним емоционално, трябва да се научим да се примиряваме с нещата, които не са в нашия контрол и не можем да променим. Няма абсолютно никакъв смисъл в това да се безпокоим за неща, за които не можем да направим нищо.

Вредни навици на хранене

Мнозина се успокояват, изяждайки голямо парче пица и сладолед, но е грешка да превръщаме това в начин да се справим със стреса. Подобно меню може да навреди и на умственото, и на физическо здраве, а и създава благотворна почва за стреса в дългосрочен план.

Недоспиване

Известно е, че системното недоспиване може да доведе до повишена тревожност, депресия, високо кръвно, сърдечни заболявания и много други. Недоспиването може да прекърши и най-непреклонния дух. Неслучайно лишаването от сън е едно от най-използваните китайски мъчения, които правят хората податливи на всякакви внушения. Затова не си причинявайте сами това древно мъчение, а си осигурете достатъчно сън. Доказано е, че докато спим, ние изтегляме информацията от дневната си активност и проблемите в ума си и ги закодираме в паметта си. След обработване на тази информация в съня се появяват асоциациите, които ще ни помогнат да разрешим проблемите си през деня. Ето, добавихме още един плюс към доброто наспиване.

Лесно отчайване

Бързото предаване и загуба на вяра в собствените възможности е една от най-честите реакции на човек в стресова ситуация. Забравете репликите: “Нямам сили да се справя” или “Не мога да приема това, отказвам се”. Можете и имате сили да довършите нещата докрай.

Твърде много анализиране

Стресираните хора имат склонността да анализират и най-дребния детайл от ситуацията и да откриват всевъзможни причинно-следствени връзки и драматични проблеми, които в действителност не съществуват.

Слаба физическа активност

Хората, които са супер заети, оправдават с липсата на време своята слаба физическа активност, но истината е, че всеки може да отдели поне 30 минути, за да се раздвижи. Физическите упражнения ще ви мобилизират и ще ви заредят, затова не се лишавайте от тях.

Твърде натоварен график

Освободете се от навика да поемате твърде много задачи, които изискват пълно изчерпване на силите ви. Това е безмилостно поведение към себе си, което не води до нищо добро в дългосрочен план.

Старание да свършим всичко сами

Мотото: “Искам това да бъде свършено както трябва, затова ще го направя сам” е водещо правило за мнозина. Но то освен че изцежда силите и времето ви, вреди и на здравето ви. Приемете помощта на приятел – това не само ще ви освободи време, но и ще ви направи щастливи.

В центъра на вниманието винаги е негативното

Спокойният и уравновесен човек се фокусира върху хубавите неща в живота си. Стресираният човек, напротив, той се концентрира само върху неприятните неща и постепенно заживява в мрачен филм, който сякаш ще продължи вечно. Всъщност ние самите сме отговорни за това. Лошите дни идват и си отиват, и ако не съумявате да се освободите от мрачната нагласа, приемете това за знак, че стресът ви е достигнал своя пик.

Отлагане на задачите

Това води до паника, при която нивото на стрес значително се покачват. Отхвърляйте задачите една по една, това е значително по-малко натоварващо от мисълта, че отлагате работа, която трябва да бъде свършена.

Живот на максимална скорост

Стресираните хора са толкова изхабени и изтощени от това, което правят, че чувстват безпокойство почти непрестанно и на практика забравят да се радват на живота си. Тъжно, нали?

Животът не е никак лесен. Умението да го контролираме и да се радваме на всеки щастлив момент е от изключително значение. Стресът ни убива тихо и бавно, ето защо е толкова важно да се освободим от стресиращите навици и да започнем да се радваме на живота, който е твърде кратък, за да си позволим да го пилеем в стрес и напрежение.

Източник: Фрамар