Баба ми винаги казваше: “Никога не изхвърляй боклука късно през нощта!” Чак сега разбрах защо
Баба ми беше много суеверен човек и всяка малка детайлност задължително означаваше нещо важно в живота й. Черна котка се промъкна през пътя, огледало се счупи или сол се разсипе – всичко ми се струваше някак сложно.

Само инструкциите на баба ми остават в паметта ми – не изхвърляйте боклука късно вечерта. Много хора са чували за това, а дълго време поговорката “Не носете мръсно бельо, когато слънцето е залязло” .

От доста време не можех да разбера същността на това суеверие и винаги търсех отговор. Успях да намеря много различни и невъобразими версии и теории. Някои от тях изглеждат абсурдни, но има някои, които трябва да предприемете с пълна сериозност.

От незапомнени времена не се извършваше през нощта само защото всички вярвали във вещици и други зли сили. Хората от онова време мислели, че вещиците могат да навредят на човек, а дори да излизат в тъмнината не е най-сигурното нещо, което трябва да се прави.

Друга версия казва, че боклукът, оставен през нощта, се консумира от духове. В миналото хората се опитвали да установят отношения с духовете, защото защитавали къщата. Ако домашният дух напусне жилището, собствениците очаквали глад и нещастие.

Разбира се, съвременните хора се грижат малко за старите вярвания, защото сега можете да ходите на няколко метра и да хвърляте отпадъци в кофата за боклук. Но в миналото хората придавали огромното значение на щетите на вещицата или добрата връзка с домашния дух.

Ако уважавате фън шуй, не вземайте боклука от къщата вечер! Според таоистката практика, изваждането на боклука през нощта символизира отърваването от парите, така че в къщата ще преобладава бедността. От друга страна, практиката ви учи да се отървете от ненужните неща, за да запазите положителен баланс на енергия.

Аз все още съм склонна към последната версия.

Всеки избира какво да вярва. Няма значение, кога изхвърляте боклука, основното нещо е самото действие. Замърсяването на света, в който живеем, е просто свирепост!

Между другото, има определен тип хора, които приемат всяка поговорка буквално и с цялото си сърце.

Източник: За Жената