Бездомникът, когото Ива спаси: Най-много искам да ям, а не мога!
Всеки ден Ива Ганчева от София минава по улица “Раковски” и всеки ден вижда възрастен бездомник в безпомощно състояние да лежи на една и съща пейка. Миналата събота, когато била заедно с мъжа си, заговорила човека – дядо Венко, на 73 години.

Възрастният мъж поискал само кока-кола и не пожелал младата жена да се обади на спешния телефон 112. Вечерта тя му донесла чай и бульон, а сутринта отново се върнала при него. Тогава дядо Венко помолил за три банана и извадил пари от джоба си. Тя отказала…

В продължение на три дни дядото не променил позата си на пейката. Тогава Ива се обадила на Кризисния център, откъдето я насочили към Социално подпомагане – София.

“Не познавах г-жа Йовчева от сайта на Столична община, на която попаднах. Но само след час екип на общината дойде” – признава тя пред Вulgaria ON AIR за светкавичната реакция на социалните.

Дядо Венко вече е настанен в Първа градска болница. Отслабнал, посинял, не ял от дни… такова било състоянието на 73-годишния мъж, казва медицински работник от здравното заведение.

Историята на човека, вероятно подобна с тази на много други бездомници по софийските улици, е следната: Преди е живял в общинско жилище в жк “Дружба”.

“Това беше много отдавна – преди 15 години, но ме изгониха, защото не можех да си плащам наема”, казва той.

Дядо Венко взима 250 лв. пенсия, след като близо 40 години е работил като строител. Не е женен, няма живи роднини, не иска пари.

“Най-искам да се храня, но не мога… Живея на улицата, под мостове – търся подслон…” – признава бездомникът. Истината е, че няма и къде да отиде да живее. Както и, че никога, никой не се е опитвал да му помогне.

След добрината на Ива Ганчева, лекарите го вдигат на крака за 24 часа. А след като тя споделя историята му във Facebook, над 15 хиляди добри хора се свързват с нея, за да предложат помощ – храна и подслон.

Засега човекът ще остане в болницата, докато се възстанови, а след това социалните ще се погрижат за него, за да му осигурят покрив над главата.

Източник: Днес.БГ