Билка дар от самия Архангел Михаил, помага за високото кръвно, анемия и всички женски болести..
Важно: Статията е  с информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, консултирайте се с Вашия лекар! 

Сега ще стане дума за една позабравена билка, т. нар. “Ангелика” . Расте по ниските места на планините, поради което е изключително удобно да я наберете и използвате или прясна, или изсушена. Съдържа валерианова киселина, етерични масла и кумарин, които имат болкоуспокояващо, спазмалогочино, противоотхрачващо и диуретично действие. Тези свойства я определят в народната медицина като “лекарство за всичко”, а нейното невероятно аромат се използва и като подправка. През безпросветните векове на Средновековието се очертава единственият начин да се спаси животът на много хора с прогресиращо сериозни, на пръв поглед  нелечими заболявания, Тогава получава името, което е известно днес: “ангелска билка”. Според преданието е била открита от самия Свети Архангел Михаил. У нас е известна под името “питялка”, “лечебна питялка” или “анжелика”.

А как да я разпознавате? Ето как – представлява дву- или многогодишно растение, устойчиво на студ; височината достига внушителното 2,5 метра, а на ширината – до 1,5 м. Стеблото му е кухо , листата са фини, с дълги цилиндрични кухи дръжки, най-ниските от които са впечатляващо големи, тройноперести, листчетата са яйцевидни, назъбени неравномерно, докато горните листа са двойноперести. Цъфти през месеците юли и август; цветовете са оцветени от зелено до бяло, а семената са обели, с формата на яйце. Може да се култивира през ранната пролет или късна есен. На практика се използват всички части на растението – корени, стъбло, листа и семена. Докато  листата се събират по време на цъфтежа, а семената – когато са напълно узрели, то корените се изваждат от почвата през есента. Всичко това се суши, за да се използва в последствие за приготвянето на отвари.

Билката (по-точно корените й) стимулира работата на храносмилателния апарат, спира анемията и понижава високото кръвно налягане. Особено значение има обаче нейното използване от жените, тъй като намалява както болките при  болезнена менструация, така и предменструалния синдром, а също така понижава напрегнатостта и дискомфорта при менопауза. Също така помага за овладяването на редица възпалителни процеси в такива важни органи като белите дробове и черния дроб. Има и антисъсирващ ефект по отношение на кръвната плазма, което е от значение за предотвратяване появата на тромби и лечение на тромбоза. Успокоява нервната система и така намалява стреса и осигурява здравословен сън. А как се употребява ангелика? Първо, като отвара за пиене, когато се касае да успокоява болката, да намалява спазмите в стомаха и червата, както и за откашляне при бронхити и пневмонии. Дозата е 3 пъти дневно по 100 мл (½ ч. чаша), преди основните яденета. Второ, под формата на студена запарка, като ½ – 1 ч. л. нарязан „на ситно“ корен се поставя в 1 ч. чаша студена вода и след около ½ час се вари в продължение на от 3 до 5 минути.

Дозата се изпива на няколко пъти през деня. Трето, външно – като компрес; за целта, 1 – 2 ч. л. ситно нарязани корени запарвате в 300 мл вряща вода и ги оставате да киснат в продължение на 4 часа. Разбира се, както практически при всяка билка и отварите от ангелика не следва да се употребяват безразборно; при твърде продължителното й вътрешно приемане чувствителността на кожата към светлината може забележимо да се повиши; освен това, не се препоръчва при болни от диабет, бременни или кърмачки, както и при хора, страдащи от хемофилия.
Внимание!

При продължително използване на ангеликата са възможни фотосенсибилизиращи реакции (повишена чувствителност на кожата към светлина). Важно е да се отбележи, че консумацията на това лекарство не се препоръчва през периода на бременността, както и в периода на кърмене на бебето. Не се препоръчва да се консумират и хора с диабет, както и тези, които пият лекарства за съсирване на кръвта.

Въпреки че много помага, тази билка днес е почти забравена и извън употреба.
Забележка: Тази статия е изключително информационна цел. Преди да използвате каквито и да е диети и средства от народната или алтернативната медицина, консултирайте се с Вашия лекар!