Бог да го прости българското овцевъдство…
Румънските овчари пишат писмо до министъра на земеделието и питат за цените на агнешкото, което трябва да изнасят за Саудитска Арабия. Този износ е в размер на 3 милиона агнета. Фермерите заявяват, че няма да продават на загуба, а прекупвачите да печелят на техния гръб. Овчарите са готови да саботират тази сделка и да не позволят някой да трупа пачки вместо тях.
Нашите овчари, обаче, не говорят и не говорят за цените на агнешкото, за договорите за изкупуване на млякото. С един дума, всеки се оправя сам и както учи го учи.

Ако трябва да пишем писмо, то трябва да е до Българската православна църква и патриарха, защото българското овцевъдство е докарано да изпълнява само ритуални функции и овцевъдите работят за бог да прости.

Много станаха развъдните организации, но никой не предлага нищо. Всеки иска да вземе произведеното на тънки пари и ако може, да не плаща. Ето това доведе сектора до пълната разруха и отчаяност на хората. Така че, ако продължите да мълчите и да мислите, че ще се справите сами, се ллъзите. Само за още 2-3 години и всички ще изчезнат, защото това, което получавате от този къртов труд, е мизерно и не си заслужава да го правиш.

Йордан МАЛДЖАНСКИ, Враца

Източник:  Ретро