България е в топ 3 на най-богатите откъм минерална вода територии в света
Знаете ли, че България влиза в тройката на най-богатите откъм минерална вода територии в света? Някои от местата са наистина уникални. Дали имаме проблем с метаболизма и затлъстяването, дали имаме кожни проблеми или проблеми на опорно-двигателната система като лоши счупвания или дископатия, или пък имаме проблеми със сърцето, или пък с нервите – всички тези заболявания могат да бъдат положително повлияни от минералните води в нашата страна, само трябва да знаем при кой проблем къде да отидем.

Банкя – за сърдечносъдови заболявания

Водите в Банкя са подходящи за лечение на сърдечносъдови заболявания, смущения на нервната система, нарушения в обмяната на веществата.

Велинград – за белодробни и ставни заболявания

Велинград e пpoфилиpaн зa лeчeниe нa бeлoдpoбни и cтaвни зaбoлявaния, нa нeвpoлoгични и гинeĸoлoгични пpoблeми (в тoвa чиcлo и cтepилитeт), нa бъбpeчни, чepнoдpoбни, cтoмaшнo-чpeвни и мнoгo дpyги зaбoлявaния. Всъщност водите във Велинград съчетават качествата на водите в Хисаря, Баня и Наречен.

Девин – за опорно-двигателния апарат

Курортът Девин се препоръчва за лечение на заболявания на опорно-двигателния апарат и на нервната система.

Павел баня – за периферната нервна система

В Павел баня се лекуват заболявания на периферната нервна система – вертеброгенни заболявания (дискови хернии, стеснения на гръбначно-мозъчния канал, радикулити, сколиози, спондилолистези, спондилоатроза, травматични увреждания на периферната нервна система); травматични увреждания на централната нервна система, предимно на гръбначния мозък; дегенеративни неврологични заболявания; ортопедични заболявания – посттравматични и дегенеративни ставни и периставни заболявания; други заболявания – кариеси, гингивити и прочие.

Сандански – за горните дихателни пътища и белите дробове

Сандански е специализиран за лечение на заболявания на горните дихателни пътища и белите дробове от нетуберкулозно естество и за възпалителни дегенеративни ставни заболявания. Минералните извори са 6 на брой и са богати на флуор, хидрокарбонатно-силициеви и сулфатно-натриеви съставки.

Хисаря – за стомашно-чревния тракт

Хисаря е популярен СПА курорт, където е поставено началото на балнеолечението в България. Там има 22 минерални извора, 16 от които са естествени. Минералната вода в Хисаря е слабо минерализирана и е подходяща и за ползване като трапезна вода. Подходяща е при заболявания на стомашно-чревният тракт, при камъни в бъбреците или жлъчката, заболявания на опорно-двигателния апарат, както и при гинекологични проблеми.

Сапарева баня – за опорно-двигателния апарат

В Сапарева баня се лeĸyвaт зaбoлявaния нa oпopнo-двигaтeлния aпapaт, нa пepифepнaтa нepвнa cиcтeмa и гpъбнaчния cтълб, пocттpaвмaтични cъcтoяния, opтoпeдични, дeгeнepaтивнo-cтaвни, ĸoжни и гинeĸoлoгични зaбoлявaния.

Нареченски бани – за подобряване на сърдечната дейност

В Нареченски бани водите съдържат радон. Той спомага за подобряването на сърдечната дейност, разширяването на съдовете, както и за понижаването или нормализирането на кръвното лягане. Има положително влияние и при обменните процеси в клетките и деленето им, както и при наличието на лимфен застой. Радонът има силен ефект при проблеми с половите жлези, както и с щитовидната. Подпомага въглехидратната обмяна, а по този начин нивата на захарта в кръвта се нормализират. Това означава, че минералната вода в Наречен е подходяща също така за лекуване на диабет.

Източник: zdrave