Българи превърнаха квартална градинка в райско кътче
Група пенсионери, живеещи на булевард “Марица”, превърнаха зелените площи край блоковете си в райско кътче. С настъпването на пролетта, крайблоковото пространство цъфти и се радва на резидентите и гражданите, които случайно минават край жилищните сгради. За да оповести добрите новини, с редакцията на “Марица” се свързаха възхитени съседи, които пожелаха техния добър пример да послужат за вдъхновение на всички пловдивчани.

“Омръзна ни да слушаме само за смърт и за престъпления. Нека да дадем гласност и на добрите новини в града ни. Градината пред блока е прекрасна. Който мине по улицата само задължително се спира и гледа красотата на природата.

Малки дечица често се снимат с цветята. Но за да бъде настроението край блока цветно и пролетно, трябва да се полагат ежедневни грижи “, разказа Мария Лалева, която дълги години е била домоуправител на входа, който се намира на бул. “Марица” 16А.

В нейната вход живее и Стефка Мокрева. Жената наближава 80, но всеки ден непрекъснато работи, за да могат всички да са щастливи и да се радват на цветята. Когато екип на вестник “Марица” посети райското кътче край реката, леля Стефка не беше вкъщи, но съседите я описаха като жизнена и симпатична жена, която прави добрините от сърце, защото така го чувства отвътре.

“Стефка живее сама, но рядко почива. Всеки ден хваща мотиката и се занимава за работа. Дори днес боядисай пейката пред входа – абсолютно безвъзмездно. Добрите дела нямат край. Така е години наред “, разказаха съседите от блока.

В съседния вход, с похвалната инициатива се е захванала Тераза Бобчева. Тя също е превърнала пространството зад блока в цветна приказка. „Цялото пространство тук беше занемарено. От ОП „Градини и паркове“ са се отрекли от нас, защото живеем на края на града. Никой не идва да коси – с тази работа се занимава друг съсед, който има нужната техника. Без да е длъжен го прави. Трудът на обикновения човек е безплатен, срамота е работници, които са на заплата, да не си гледат работата“, оплакаха се група съседи. Възрастен мъж дори разказа, че миналото лято са идвали представители на ОП-то, които само са почивали по пейките.

В пълна противоположност са трудовите съседи. Бобчева дори е направена пътечка от плочки, която води до удобна пейка, на която възрастните хора почиват. “Много направи тя за всички. Всяка сутрин полива. Мъжът е бизнесмен, но въпреки това тя се занимава, сади цветя, за да ни е хубаво на всички “, се забавляваха съседите, които седнаха на разсъдъка край цветните лехи.

Възрастните хора, които живеят на бул. “Марица” 14А, трудно стигна до входа си до спирката на градския транспорт, макар че тя няма да е на 100 метра. За неволите на пенсионерите разказала леля Мария – жена, която при посещението на репортерския екип на вестник “Марица” беше размахала мотиката и се труди между цветните лехи зад блока.

Източник:  Марица