Българка покори Брюксел! Тя показа как мечтите могат да се превърнат в реалност..
Ирена Христова смая Европейския парламент с иновативните си идеи, като им показа как мечтите могат да се превърнат в реалност. Амбициозната и нахъсана дама, преборила немалко трудности, спечели първо място в конкурса, организиран от Групата на ЕНП, за най-иновативен млад стопанин в категория най-устойчив проект. Наградата получи по време на Първия европейски конгрес на младите фермери в края на миналата година в Брюксел.

До финала на конкурса достигат 80 проекта от 15 държави, като Германия, Франция, Холандия, Испания, Португалия, Италия, Австрия, Ирландия, Гърция, Чехия, Словения, Полша, Люксембург, Латва и Литва. Сред тях е и този на българката. Изискването към кандидатите е да не са навършили 40 години, да имат въведен иновативен подход във фермата си, дейността им да е с многостранен характер, да въздействат върху околните стопанства в бранша. С какво обаче младата дама печели доверието и симпатията на журито или всичко това е плод на неуморен труд?

Ирена Христова е птицевъд. Фермата ù, намираща се близо до Габрово, се занимава с угояване на пилета бройлери и отглеждане на кокошки носачки. Базата, в която се помещават птиците, е оборудвана с фуражна кухня, проектирана и изработена специално за производствения цикъл, финансирана по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери” по ПРСР. Понеже нямала финансов ресурс, преустроила стар овчарник, а българска фирма ù помогнала с индивидуален проект за конструиране на механизирана линия, която да доставя храна на птиците от силозите до помещението.

Впоследствие фермата се сдобива и с малка стационарна кланица от италиански производител. Според Ирена Христова подобно съоръжение до момента не функционира в България. Инвестицията е призната за европейска иновация, изградена със средства по мярка 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти”. Семейната фирма разполага и с магазин, първият в България за директна продажба на птиче месо и яйца по Наредба 26, касаеща специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход.

От стопанството си Ирена Христова нищо не изхвърля. Птичия тор дава на зеленчукопроизводители и на ферми за червени калифорнийски червеи. От перата прави оригинални бижута, сувенири и картички, част от които подарила и на журито в Брюксел. Като добавка към бизнеса са и две стаи, дизайнерски обзаведени от самата нея, предназначени за посетители, тъй като практикува гастро туризъм. Всичко това младата фермерка представила пред многобройна публика, придружено от фото снимки и видеоматериал.

Източник: КомпасБГ