Бягам от работа, за да ми отчетат водомера – Това нормално ли е?
В началото на април всички българи, живеещи в топлофицирани жилища, получиха съобщения за предстоящото отчитане на топломерите си. Посочени са две дати, като в интерес на истината едната от тях е в почивен ден. Не така обаче стоят нещата с отчитането на водомерите за топла и студена вода от водоснабдяващите фирми. Те по правило предвиждат посещение по домовете само в работно време в работните дни от седмицата. Отчитането става веднъж на тримесечие.

Или това на практика означава, че всеки работещ човек трябва да отдели четири дни от годишния си отпуск, за да обслужи монополиста. Или четири дни в годината да излиза от работа, като бъде покриван от колегите си. Или пък да търси някакъв друг вариант. Имало наредба, в която всеки един от нас е задължен да допуска в дома си хора на фирмата. В противен случай ще плаща космически суми. Същото се отнася и за паркирането по местоживеене, един път излизаш в работно време, за да подадеш документи, втори път, за да заплатиш, след като са били одобрени. Ако имаш кола и трябва да минеш на ежегодния си технически преглед, това, естествено, може да стане само през работно време. Да не говорим, ако тръгнеш да вадиш пък някакви документи, по институциите могат да те подмятат като топче за пинг-понг.

А замислял ли се е някой какви загуби търпи икономиката от всички тези неизбежни и задължителни отсъствия от работните места през работно време? Едва ли. Държавната, общинската и съдебната администрация съвместно с монополистите сякаш са се наговорили да са против гражданите и клиентите си.

Хр. Панайотов, София

Източник: Ретро