Важните разговори, които трябва да проведете с детето си преди 10-ия му рожден ден
Може да мислите, че на тази възраст децата ви не са достатъчно готови за сериозни разговори. Но това е идеалният момент да обсъдите тези важни теми.

1. Говорете за парите

До 10-ия рожден ден децата не осъзнават стойността на парите. Те знаят, че парите могат да им дадат много, но все още не знаят за финансовата отговорност. Като се има предвид, че те не могат да печелят, експертите съветват, да им обясните какво означава отговорно поведение с пари. Обяснете им какво означава да спестяват и какво ще се случи, ако незабавно похарчат всички пари.

2. Говорете за натиска и тормоза от връстниците

Щом ходят на училище, децата са изправени пред натиск от средата, в която се намират. Някои деца се открояват като по-силни и се опитват да доминират. Натискът често може да се превърне в тормоз и насилие. Децата се крият добре, когато някой ги тормози, така че е важно да говорите редовно за това. Насърчете детето да бъде честно, защото можете да му помогнете само вие.

3. Говорете за самоуважение

Усещането за самоуважение трябва да се придобие и след това да се научи как да се поддържа. Налягането в околната среда често причинява стрес на децата. Ако не постигнат задоволителни резултати, те често се чувстват зле, защото мислят, че не са достатъчно добри. Вашето дете трябва да знае, че инвестираната работа е по-важна от резултатите. По този начин неуспехите няма да засегнат самочувствието му.

4. Говорете за наркотиците

Без значение къде живеете, наркотиците представляват реална опасност за вашето дете. Трябва да му обясните, че само един опит за експериментиране може да има сериозни последици. Не избягвайте да говорите за най-трагичното последствие – смърт.

5. Говорете за секса

Днес децата са постоянно изложени на Интернет и телевизията, които са неизчерпаеми източници на информация. Поради това те бързо се развиват и имат много въпроси. Темата, която не трябва да бъде забранена, е сексът. Вероятно детето ви вече знае много неща, но е важно да говорите с него, за да има реалистична представа за отговорен сексуален живот.

Източник: За Жената