Важно! Проучване сочи, че съпругът стресира жена си повече от децата
Често се среща шегата, че майката е склонна да отглежда освен своето дете и това на свекървата. Проучване на „Today” показва, че почти 50% от майките се чувстват по този начин. За 46% от 7 000 майки, интервюирани в проучването, брачните партньори са по-съществен източник на стрес, отколкото децата.

Едно седемгодишно си е седемгодишно. Но 35-годишен мъж, държащ се като 7-годишно дете е по-стресиращ, защото би трябвало да е по-адекватен“, коментира една работеща майка.

Проучването показва също, че средното ниво на стрес при майките е изключително високо. Оказва се че на всеки 10 дами средно 8,5 поддържат високи нива на хроничен стрес. Обикновените притеснения са, че майките не са в състояние да направят всичко, което искат да извършат поради липса на време, но в някои случаи съпрузите формират един основен източник на стрес на ежедневна база.

“Аз съм изтощена емоционално и физически, когато съпругът ми се прибере вкъщи. А него чувствам като допълнително задължение.“, обяснява друга майка в изследването.

Разделянето на домакинските задачи е друг основен източник на стрес, а над 75% от майките смятат, че трябва да извършват повечето домакински и родителски занимания, защото не могат да очакват помощ. Около една на всеки пет майки се стремят ежедневно да се справят самостоятелно, защото съпругът им не осигурява достатъчно помощ при домакинските задачи. Заслужава да се отбележи, че едно предходно проучване на “Today”, което е насочено към бащите, показва, че две трети от татковците биха искали да получат повече словестно потвърждения от съпругите си, когато помагат с родителските и домакински задачи.

Очевидно жените смятат, че “стресът на татковците” не може да бъде сравняван със стреса, който те самите търпят. Това се отнася главно за организационните въпроси.

Въпреки че имам съпруг, аз все още чувствам, че натискът да свърша всичко, пада само върху мен. Работя точно толкова часове, колкото съпруга ми, но все пак аз съм човекът който планира и организира всичко у дома.”

“Имам чувството, че мисля адски много за собственото си родителство, без намесата на партньора ми. Това ме натоварва доста, защото ако нещо се обърка, то вината е моя.“

Партньорът ми има толкова много време, което аз нямам. Не мога дори да взема дълъг душ, без той да застане на вратата занимавайки ме с нещо около детето, с което не може да се справи сам.“

Често пъти изглежда, че съм единственият възрастен в моя дом. Съпругът ми и дъщеря ми се състезават по между си за вниманието ми.“

Родителството не е лесно

Изследването също така споменава, дори как усещането, че партньорът е по-голям източник на стрес, се отнася и за хомосексуалните двоикиСамотните майки се оказват с най-високи нива на стрес от всички, които са участвали в проучването.

Терапевтът Хал Рънкел не е изненадан от резултатите от проучването и подчертава, че комуникацията винаги е от изключителна важност.

Бракът е по-трудна за поддържане връзка от родителството”, обяснява той. В крайна сметка, психологът ни уверява, че стресът от родителските взаимоотношения е повече, отколкото си заслужава. И трябва да се постараем да го намалим, чрез подобряване на комуникацията.

Източник: Фрамар