Васил Михайлов за присъдения му “Аскеер”: Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос
Захари Бахаров взе и “Аскеер” – след “Икар”- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла “Чамкория” по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 “Валентин Стойчев”. По традиция престижните награди бяха връчени на официална церемония в Театъра на българската армия.

Мария Стефанова увенча с “Аскеер” за водеща женска роля завръщането си след 25 години на сцената на Народния театър “Иван Вазов” – в “Три високи жени” от Едуард Олби на Стефан Спасов. “Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бравурна младост, сред вашия талант и щедрост”, обърна се към колегите си актрисата. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния театър. “Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър”, каза още Мария Стефанова.

Театралните награди “Аскеер” бяха връчени за 28-и път снощи на тържество по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Церемонията беше под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Празничният спектакъл “Театърът – моята страст” беше по сценарий и режисура на Петринел Гочев.

“Хайдути много, воеводи няма”, тъжно-иронично коментира във видеоклипа, с който беше представен, Васил Михайлов, удостоен с голямата награда “Аскеер – 2018” за цялостен принос към театралното изкуство. “С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници”, каза още актьорът. Той “призна”, че винаги е искал да играе “малкия” човек, но все са му давали роли на царе.

“Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос”, пошегува се с формулировката на отличието си актьорът на церемонията. Той каза, че има четири празника – наградата, 24 май, 80-годишнината си и най-големия – турнетата из цяла България, където хората посрещат трупата на Военния театър с много любов, цветя и песни.

“NеоДачници” по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния театър взе две статуетки “Аскеер” – за най-добро представление и за режисура.

При поддържащите роли победителите са в постановки на Бина Харалампиева – Ана Пападопулу за “Лисичета” от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за “Зимата на нашето недоволство” по романа на Джон Стайнбек в Малък градски театър “Зад канала”.

На “Аскеер – 2018” “изгря звездата” на Веселин Петров – за ролите му в “Кралят eлен” по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър “Азарян” в НДК.

Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография – за “Франкенщайн” от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър “София”. За музиката в представлението “Аскеер” получи Петър Дундаков.

За костюмография беше отличена Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър – “Калигула” от Албер Камю на Диана Добрева и “Три високи жени”.

Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си “Цветът на дълбоките води”.

Студентите от трети курс в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов забавляваха публиката, като редуваха попхитове с народни песни и скечове, с които въвеждаха различните номинации. Между най-смешните беше “прекъсването” на празничния спектакъл от едноок сценичен работник, който се опитваше да спусне някаква чига. Все не успяваше и затова повика на помощ свой колега – той пък с една ръка… В благодарствените думи на много от наградените обаче имаше признателност и за хората зад кулисите.

Паметта на отишли си през изминалата година театрали беше почетена с видеоклип и аплодисменти – от цялата трупа на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака. По традиция празникът завърши с общо изпълнение от участници и гости на химна “Върви, народе, възродени!”.

Източник: Фактор