Васил Михайлов: Много ме е страх, че българската духовност бяга в чужбина
Бяга в чужбина – така актьорът Васил Михайлов отговори на въпрос накъде отива българската духовност по Би Ти Ви. Много ме е страх за това. Кои напускат и кои остават и дали се връщат, каза големият актьор.

Аз съм играл и в чужбина много, ходих и в Америка, и в Канада. Няма да ида вече в Канада – и там са разделени на три. Питам – защо една трета от салона? Защото сме разделени, вика, на три – емигранти преди 9 септември, след 9 септември и след 10 ноември. И там се делят. Чакам нещо да стане, за да се върне този дух и да го видим какъв ще бъде.

Какво ме е заболяло в последно време – чувам, че учители, една час то тях, за да заведат учениците на театър искат комисиона. Ей, хора, мен учителите ми по литература са ме направили актьор – правеха драматизации на произведенията, които учим. Българският дух не се създава само на 3 март, като пускаме възрожденски песни. Духът се започва от семейството, от учителя, от театъра.

Много исках да играя Зорба гърка и сега вече театъра ми предложи, но той Зорба е на 56 г., аз съм на 80, разказа Васил Михайлов. И бай Ганьо не можах да изиграя – в един филм на Христо Христов имам 3-4 сцени – и за него остарях. Това са два образа, които искат много енергия. /24 часа

Вижте видеото тук https://www.btv.bg/video/shows/tazi-nedelia/videos-nedelia/vasil-mihajlov-obicham-da-sam-vesel-nezavisimo-na-kakva-cena.html

Източник: Petel