Видях една приятелка да нарязва праскови и да ги потапя в ледена вода. Така запази всички витамини и резултата беше уникален!
Много домакини отказват да правят зимнина, която отнема толкова много енергия и време, а и при положение, че вече има всичко по магазините наистина не си заслужава, затова доста хора наблягат вече на замразяването на плодове и зеленчуци. Вземете, например, прасковите. Можете да приготвите компот, конфитюр или сладко. Или можете по-лесния начин и най- важното, да запазите всички витамини да си приготвите по този начин!

Замразяване на праскови за зимата – възможност за приготвяне на оригинални десерти и плодове и през зимата.

Какви праскови могат да бъдат замразени

Идеални са зрелите плодове.

Но не трябва да бъдат прекалено меки. Обърнете внимание на вкуса, защото е от голямо значение. Вкусовите качества на горчивите или кисели плодове се задълбочава.

Плодовете от ранния сорт са много сочни и меки. Но костилката е зле отделена от целулозата. Ако се замразят за през зимата ви очаква изненада – горчив вкус.
Жулиевият сорт се счита за най- добрият за консервиране. Костилката му не само е достатъчно плътна, но и има отлични вкусови качества.
Американският сорт Fine се отличава със своето високо съдържание на захар. Ако трябва да отделите костилката от плода, няма да е трудно.
Elbert сорта трябва винаги да бъде белен преди замразяване, тъй като те са много мъхести

Как да замразите прасковите за зимата

Сварете водата в тенджера. Подгответе контейнер с ледена вода.
С помощта на остър нож направете разфасовки под формата на „Х“ в прасковите.

Хвърлете 4 плода във врялата вода и изчакайте 30 секунди. Отстранете плодовете от врялата вода и ги прехвърлете в ледена вода.

 

Отлепете

Нарежете прасковите на филийки.

Вземете пергаментна хартия и поставете всички парчета върху нея, така че да не се докосват едно друго.

Най-горната част покрийте с фолио. Изпратете прасковите във фризера за цялата нощ.

Вземете плодовете от фризера на следващата сутрин и преместете всички парченца в пластмасови кутии

Поставете контейнера във фризера, за да може да използвате парчетата праскови през зимата при подготовката на отлични десерти.

Размразените праскови могат да бъдат същите като всички останали замразени храни: на стайна температура или в хладилника. Ако искате да вземете парче праскови, за да направите пълнеж за десерт , не се страхувайте да ги използвате в замразена форма. Ако вашите приятели и познати също искат да замразят прасковите, споделете тази статия с тях.

Източник: lekuvai