Внимавайте как сушите ръцете си! Публичните сешоари – бомба от бактерии
Те са източници на замърсяване

Миенето на ръцете е най-ефективният начин за отстраняване на бактериите, с които влизаме в досег непрекъснато. Оказва се обаче, че хигиенизиращият ефект се губи почти мигновено, когато ползваме сешоар за ръце, особено на обществени места и особено когато той работи с мощна и гореща струя въздух.

Проучване на екип от университет в Кънектикът, САЩ, показва, че обществените изсушители за ръце са своеобразни бактериални бомби, изстрелващи големи количества микроби към ръцете ни с всяко ползване. Това невинаги са опасни или патогенни микроорганизми, но рискът от попадане и на такива върху почистените ни ръце е факт.

Поставянето на автоматични сешоар и за ръце на обществени места се практикува все по-масово като ефективно природосъобразно средство за намаляване ползването на хартия и редуциране количеството на отпадните продукти. Оказва се обаче, че по отношение на хигиенизиращия ефект сешоарите за ръце сериозно отстъпват на ретро методите за подсушаване на ръцете.

Данните на американските учени са събрани чрез директно проследяване наличието на бактерии на различни обществени места в САЩ. Установено е, че влажната среда, горещият въздух от сешоарите за ръце и мощната му струя предопределят бурния растеж на бактериални колонии по цялата повърхност на устройството и лесното им разпръскване на голямо разстояние. При всеки досег на ръцете с тези устройства е налице риск от пренасяне на големи количества бактерии върху тях.

Заключението на учените е, че сешоарите за ръце са сред най-големите източници на бактериално замърсяване на обществени места.

По-конкретното разглеждане на събраната информация помага за разкриване на най-замърсяващите и най-хигиеничните начини за подсушаване на ръцете на публични места. Данните сочат, че хората, които ползват мултиджет сешоари за ръце, работещи с много бурна струя тип тайфун, имат около 5 пъти повече бактерии по ръцете си в сравнение с хората, които ползват сешоари, работещи с горещ въздух. Най-чисти остават ръцете на хората, които ги подсушават с хартиени кърпички – бактериите, останали по ръцете в този случай, са около 30 пъти по-малко, отколкото след ползване на автоматични сешоари за ръце.

Проучването доказва, че миенето на ръцете остава най-ефикасният хигиенен метод, но ефектът от него зависи в много голяма степен и от начина, по който ги сушим.

Още здравни новини четете на Puls.bg