Водата лекува! Определете дневният прием и се отървете от дузина заболявания с един замах
Всеки говори, че трябва да се пие по 2 литра на ден вода като норма. Това е количеството вода, което трябва да пиете ежедневно, за да осигурите нормален живот на тялото и дори да се отървете от наднорменото тегло. Но възможно ли е да се счита за постоянна величина? Например, ако тежите 65 кг, а приятелката ви – 85 кг. И двете пиете едно и също количество вода, но не забелязвате промяна и тя продължава да страда от главоболие и други последици от дехидратацията.

Опитваме се да ви кажем следното: дневната Ви доза на вода зависи от теглото ви. И тази норма не включва течна храна. Трябва да пиете не само, когато се чувствате жадни. Цялата норма трябва да бъде разделена на приблизително еднакви порции, които трябва да се консумират през деня.

Какво причинява обезводняването?

Нека започнем с по-малко опасните последици и такива, които водят до всякакви заболявания и болести .

Неприятна миризма от устата.

Липсата на вода води до намаляване на производството на слюнка. Тогава броят на вредните бактерии се увеличава и резултатът е неприятна миризма от устата.

Желание за сладкиши.

То е особено изразено по време на интензивна умствена работа и спорт. Основният източник на енергия – гликогенът – е изхабен, поради което желанието да хапнете нещо сладко се засилва. Но ако пиете вода, такава нужда няма да имате.

Суха кожа

Въпреки, че днес можете да си купите различни овлажняващи кремове, кожата е по-добре да се овлажнява отвътре. Пийте повече вода и проблемът ще изчезне.

Постоянна умора.

При дехидратация, кръвното налягане спада, кръвта навлиза в мозъка много бавно, сърцето се свива и страдате от постоянна умора.

Лошо настроение.

Последните проучвания показват, че жените страдащи от главоболие и раздразнителност изпитват остра нужда от вода, защото са много дехидратирани

Разбира се, винаги можете да се фокусирате само върху вашата жажда. Но е много по-полезно, по-здравословно и по-безопасно, просто да знаете вашата норма. Колко вода трябва да пиете на ден?

Вашият дневен курс

Първо трябва да знаете теглото си. След това просто разделете килограмите си с 32 – и вече знаете дневната норма за вода, която трябва да пиете. Ако отидете във фитнес залата, добавете в тази формула още 0,5 литра на всеки 30 минути от тренировката ви.

37 кг – 1 л

46 кг – 1,5 л

55 кг – 1.75 л

64 кг – 2 л

73 кг – 2.25 л

82 кг – 2,5 л

91 кг – 2,75 л

100 кг – 3 л

109 кг – 3,5 л

118 кг – 3,75 л

127 кг – 4 л

136 кг – 4.25 л

145 кг – 4,5 л

Опитайте се да пиете 2 чаши вода на половин час преди хранене. Доказано е, че такъв прост навик помага да се поддържа здравословно тегло без много усилия. Не забравяйте, че дори ако тялото загуби 10% от водата, това може да доведе до забавяне на бъбречната функция, главоболие и припадък.

Ако пиете много вода, тогава излишната течност ще измие полезните вещества от тялото ви. Някои заболявания причиняват увеличение на количеството на консумирана вода (бъбречни камъни, диария). Не забравяйте да споделите с приятелите си.

Източник: Petel