Време е да си наберем черен бъз – Ползи, рецепти и употреба
Несъмнено, ползите то черния бъз са много. Силата на тази мощна билка е открита и използвана от хиляди години и фактът, че употребата ѝ продължава и днес говори, че черният бъз е едно наистина мощно растение с много качества, признати и от един от най-известните български лечители, Петър Димков.

Ползите за здравето на по-възрастните растения включват естествено подобряване на настинките, грипа, синусите, нервна болка, възпаление, хронична умора, алергии, запек и дори рак.

Когато се използва в рамките на първите 48 часа от появата на симптомите, екстрактът действително е установено, че намалява продължителността на грипа, като симптомите се облекчават средно четири дни по-рано.

 По време на епидемията от 1995 г. в Панама, правителството всъщност е използвало черен бъз за справяне с грипът.

Когато става дума за антиоксидантна сила, черният бъз има по-силни своисва, отколкото боровинките,  горските плодове и къпините. Това лекарство е просто истинска електроцентрала за добро здраве. Нека разгледаме точно защо.

Черният бъз е отличен лек  за имунната система. Плодовете съдържат химични съединения, наречени антоцианидини, за които е известно, че имат имуностимулиращи ефекти. Екстрактът от бъз е показал, че е безопасен, ефикасно и рентабилно лечение както за симптомите на настинка, така и за грипа.

Проучване от 2016 г., публикувано в „Nutrients“, показва, че добавките от черен бъз могат да намалят продължителността и симптомите на настинка .

Няколко проучвания са показали, че по-големият екстракт е много ефективен при смекчаване на грипоподобните симптоми. По-специално, флавоноидите в екстракта от бъз се свързват с човешкия грипен вирус H1N1, както и вируса на инфлуенца по птиците H5N1. Едно проучване от 2009 г. е разделило пациентите в две групи: Една група получила ежедневно четири дози от 175 милиграма патентован екстракт от черен бъз, а другата група получавала плацебо дневно в продължение на два дни.

Групата, третирана с екстракт от черен бъз, показва значително подобрение в повечето симптоми на грип, докато тези на плацебо  не показва подобрение или увеличава тежестта на симптомите. Изследователите заключават, че екстрактът е ефективен при контролирането на симптомите на грип.

За инфекция на синусите

С антивъзпалителните и антиоксидантните свойства на черният бъз, билката доказва качествата си за лек на синусите. Синусовата инфекция е състояние, при което кухините около назалните проходи се възпаляват и тази антивирусна билкае естествено средство за лечение на синусите.

Проучване, проведено от Института по вътрешни болести  към Университетската болница в Цюрих, Швейцария, изследва използването на патентован продукт Sinupret, който съдържа цветя от черен бъз. Учените използват Sinupret за лечение на бактериален синузит заедно с антибиотик (доксициклин или вибрамицин) и деконгестант. Хората, които приемат комбинацията, са по-добре в сравнение с тези, които изобщо не приемат Sinupret.

За диабет

Както цветът, така и зърната са традиционно използвани за лечение на диабет. Изследванията потвърждават, че екстрактите от стар цветя стимулират метаболизма на глюкозата и секрецията на инсулин, като понижават нивата на кръвната захар.

Изследванията, публикувани в Journal of Nutrition, оценяват  действието на черния бъз. Изследването установява, че воден екстракт от билката значително увеличава глюкозния транспорт, окисляването на глюкозата и гликогенезата без добавяне на инсулин.
Какво е гликогенезата и защо е важно? Гликогенезата е процес, при който излишната захар се изчиства от кръвообращението и в мускулите на черния дроб, което помага да се поддържа нормална кръвна захар.

Естествен диуретик

Черен бъз доказано, при уринирането и проблемите с това. Изследванията показват, че черният бъз  има естествени диуретични ефекти. Диуретикът е вещество, което насърчава производството на урина. Лекарите предписват диуретици, когато тялото задържа твърде много течности, което е често срещан проблем при възрастните хора.

Естесвено разхлабително

Черен бъз може също да помогне зазапек.  Проучване разглеждало съединение, обичайно използвано в Бразилия за лечение на запек. Съставът съдържа черен бъз.

Резултатите от проучването показват, че това лекарство, насочено към възрастни, е ефективно естествено слабително средство за лечение на запек. За съжаление, понастоящем няма проучвания, които да изолират само черен бъз за облекчение на запек, затова е необходимо да се проуч още.

За здрава кожа

Черен бъз  проправи своя път в козметични продукти и за това има добра причина. Неговите биофлавоноиди и антиоксиданти, заедно с високото съдържание на витамин А, го правят страхотно за здравето на кожата. Изследователите подозират, че съставът, открит в черен бъз, е естествен хидратант за кожата.

При  алергия

Цветята на по-възрастните растения са известни като ефективна билка против алергия . Тъй като алергиите включват свръх реакция на имунната система, както и възпаление, способността на черният бъз за подобряване на имунната система и спокойното му дават качества за  облекчаване на алергията.

За рак

Екстрактите от ядките за черен бъз са богати на антоцианини и показват, че имат широк спектър от терапевтични, фармакологични и анти-канцерогенни свойства. Лабораторните изследвания конкретно показват, че черният бъз има някои химиопревантивни свойства. А химиопревантивен инхибира, забавя или спира развитието на рак.

Едно проучване, публикувано в Journal of Medicinal Food, сравнява противораковите свойства на европейските и американските плодове от черен бъз.

Европейският бъз (Sambucus nigra) е известен с медицинската си употреба и съдържа антоцианини, флавоноиди и други полифеноли, които допринасят за високия антиоксидантни свойства  на плодовете му. Американският (Sambucuscanadensis) няма популярини ползи като лечебно растение, като европейският си  роднина.

В това проучване са взети екстракти от двата плода и са тествани дали имат  противораков потенциал. И двата екстракта показват значителен потенциал за хемопрофилактика. Освен това, американският по-стар екстракт показва инхибиране на орнитин декарбоксилазата, която е ензимен маркер, свързан с етапа на образуването на рак. Тези открития показват потенциала като естествен вариант за лечение на рак.

За какво може да използвате черен бъз

Когато става дума за настинки, грип и проблеми с горните дихателни пътища, сиропът от  черен бъз е много популярен. Лесен е  достъп и за покупка, или можете да опитате да направите своя собствена смес . Опитайте следната рецепта:

Домашен сироп от черен бъз

Рецепта за домашен сироп от черен бъз

3,5 чаши студена вода

2 чаши органично изсушени бъз

1 супена лъжица пресен или изсушен органичен джинджифил корен

1 чаена лъжичка органичен канелен прах или 1 пръчка канела

1 чаша суров мед

Начин на употреба:

Изсипете вода в тенджера и добавете черен бъз, джинджифил и канела.

Дръжте сместа до кипене.
Намалете топлината и оставете да се къкри, за около 30-35 минути или докато течността се понижи с около половината.

Извадете от водата плодовете и калнете

Изсипете през филтър или тензух в стъклена купа. Ако използвате тензух, не забравяйте да изцедите сока.

Добавете мед и разбъркайте, докато се съчетаят добре.

Крайният продукт в бутилката го дръжде в стъклен съд на тъмно.

Зрелите, варени плодове на повечето видове бъз са годни за консумация. Не трябва обаче да консумирате сурови плодове или други части от растението, тъй като те съдържат химикал, предизвикващ цианиди. Храненето на сурови плодове може да доведе до диария и повръщане.

Не трябва да давате продукти от бъз на дете преди да се консултирате с вашия педиатър. Ако сте бременна или кърмите, не я приемайте.

Източник: За Жената