Време е за мазето на баба
Не е дошла есента докато не ти замирише на печени чушки от терасата на съседа, който чинно е извадил най-великото българско изобретение – чушкопека, и се приготвя за зимата.

И ако до скоро затварянето на зимнина си беше демоде, а за столичани – признак на провинциализам, в3 последните години се превърна в моден тренд, наложен от хипстърите, заради стремежа към качествена и домашна храна. Цялата тази мания се облича в красиви бурканчета, със старателно написани на ръка етикети, които се нареждат на лъснати бели рафтове от ИКЕА и се документират със снимка в Инстаграм.

Дори и да не се причислявате към гореописания мейнстрийм, добрата стара практика на баба, да затваря всичко в буркани и шишета, за да има качествена храна за зимата, си е приятно занимание за свободните вечери и уиекнди през септември. На вашето внимание ще ви предложим бързи и лесни алтернативи на консервите в магазините, който може да си направите и в апартамента.

Нектар „Прасковен еликсир“

Снимки: beu.bg

Ето тук няма да намерите списък с необходими продукти и начин на приготвяне, защото да си съхраниш нектар, или на модерен език – смуути, за зимата е една наистина елементарна задача. Нужно ви е само малко търпение, за да изпълните стриктно и прецизно следните стъпки.

Отидете на пазара и намерете най меките и презрели праскови. Занесете ги вкъщи и внимателно ги обелете и почистете. От собствен опит ви казвам, постарайте се повече и резултатът ще е по-добър. Аз лично премахвам и част от вътрешността, която обгръща костилката. Сещате ли се – онази червена и иначе много сладка част от прасковата, която обаче никога не може да се пасира до гладко.

След като сте готови с с изчистените плодове, сложете ги в една голяма купа нарязани на две на три и действайте с пасатора. На финала трябва да имате гъста, ама много гъста смес, която да разредите с вода в пропорция 1 към 2. И тук е най-сладката част – опитайте произведението си и само при крайна необходимост прибавете малко подсладител. След като сте готови разлейте нектара в стъклени шишенца, затворете и сложете шишетата да заврат във вода, която ги покрива напълно за поне 10 минути. Воала! Имате „Прасковен еликсир“. Като изстинат проверете капачките. Ако някоя капачка „щрака“ при натиск просто отворете и изпийте нектара.

Може да направите подобни чудни смеси с почти всички плодове – сливи, кайсии, круши…

Царска туршия

Снимки: beu.bg

Ето това е вкусът на детството ми. Моята баба правеше най-добрата Царска туршия „на изток от Мексико“. Не са необходими кой знае какви усилия или знания в кулинарията. Само качествени и свежи зеленчуци. Ето какво да купите от пазара, по възможност от някоя баба:

1 кг. Моркови

1 кг. Камби

1 кг. Карфиол

целина

4 с.л. Сол

6 с.л. Захар

оцет

2 бр. Аспирин

Стъпките за приготвянето на тази зимнина са цифром и словом – три. Измийте зеленчуците и ги нарежете на средноголеми парчета. Напълнете бурканите и във всеки сложете един пръст оцет на дъното, солта и захарта, а най-отгоре аспирините. Допълвате до горе с вода и затваряте плътно. Пинизът е в следващите две седмици – трябва всеки ден да обръщате бурканите и да помагате на захарта и солта да се стопят.

Сушени домати

Снимки: beu.bg

Признавам, тази рецепта не е от баба ми. Но пък е супер полезна за любителите на италианската кухня и средиземноморския вкус. Нито е трудоемка, нито изисква кой знае какви умения в кухнята. Трябва само да не се скъпите и да купите хубави домати – от онези месестите с малко семки. Разрязвате ги на четвъртинки, махате семките и ги слагате върху хартия за печене в много слаба фурна за няколко часа.

Нужно е към края на печенето да проверявате по-честичко как се чувстват доматите, за да не ги изгорите. След като са готови ги подредете грижливо в бурканчета, в които предварително сте подложили подправки като босилек и розмарин, и каквото ви иска душата, заедно с чесън и каперси по избор. Като хубаво ги напълните залейте със зехтин до горе. Така може да съхранявате няколко месеца на хладно.

Сладко от смокини

Снимки: beu.bg

До скоро мислех, че само бабите могат да правят онова изкусно сладко от смокини, което те връща назад в прашното детство и се виждаш как тичаш по прашната есенна улица с палачинка в ръка. Всъщност се оказа не толкова сложна манипулация дори и за новаците. Нужно е само малко смелост да пробваш. За целта ти е нужен един свободен съботен следобед и следните продукти:

70 броя смокини

1 кг захар

3 ч.ч.вода

1 равна ч.л. лимонена киселина

Първо слагаш водата и захарта на котлона, за да направиш сироп. Докато той се сгъстява бавно и славно измиваш смокините и им махаш дръжките, после чинно с една игличка хубаво ги надупчваш.

Щом сиропът вече е гъст прибавяш смокините. И тук идва капанът – смокините пускат вода и съвсем основателно може да се стреснеш като видиш как гъстия сироп, който толкова си чакал става отново течен. Спокойно, остави котлона на средна сила и времето, и огъня ще си свършат работата.

Проверявай от време на време гъстотата и имай предвид, че като изстине допълнително ще се сгъсти. Щом придобие готов вид сложи лимонената киселина и остави още 5 мин. на котлона.

Напълни в бурканчета и докато са още горещи обърни с капачката надолу, за да се вакуумират. След един ден провери дали капачките им „щракат“. Ако са тихи – са готови да идат на рафтовете в мазето, ако ли пък не – отвори го, завърти едни палачинки и всички наоколо ще те обичат безрезервно.

Източник: Монитор