Всичко, което не знаете за тази велика жена: Лили Иванова
Лили Иванова е българска е сред най-известните и иконични български личности. За мнозина тя е пример за сила, женственост и талант. Неслучайно е наречена “примата на българската естрада”. Тя е артист, който не спира да създава неуморно и до днес и ще остане завинаги в историята на българската музика.

Музикалната й кариера започва през 1961 г. и продължава до днес. 

Лиляна Иванова Петрова се ражда на 24 април 1939 г. в град Кубрат.  Кръстена е на починалата си по-голяма сестра Лиляна. Родителите на Лили Иванова са Мария и Иван Дамянови. Член 4 Член 4 Председател на службата по наказателно право и гражданско дело в периода преди 9 септември 1944 г., който е причина да бъде арестуван за повече от 3 месеца.

По време на Втората световна война започва да се занимава с отдаване на автомобили под наем, а след това става шофьор. Майка й по принцип не е работила, но при финансови трудности печели пари от работата си като сервитьорка. Семейството има четири деца, всички от които са момичета, двама от тях умират от скарлатина. 

Семейството на Лили обича музиката, а когато тя е на 7 години нейните родители и още няколко роднини събират пари, за да й купят акордеон. Лили се учи да себе си да свири, а след няколко години проявява интерес и към пианото.

Единственият учител по пиано в Кубрат е г-н Чернев, който е на приклонна възраст и Лили успя да вземе само 2 урока при него, тъй като той умира. След това бъдещият певица започва да пее в училищния хор, но не се замисля да се занимава с музика.

Като малка Лили се занимава и с художествена гимнастика , като дори печели златен медал на Републиканската първенство в Русе през 1952 година.

През 56-та г. Лили започва да учи в Медицинска Техкума за медицински сестри във Варна – престижна за времето си професия. Първите изяви на младата певица са между 56 и 57 години, когато тя изпълнява популярни песни на организираните в техникума “вътрешни фестивали”.

След завършването Лили е разпределена да работи в психиатричната болница в град Бяла, но баща й успява да уреди работа в местната болница в Кубрат. В града има читалищен хор, в който тя се изявява, а колегите й също знаят, че тя обича да се занимава с музика.

Лили Иванова твърди, че поредица от малки знаци са я накарали да се занимава сериозно с пеене. Тя научава, че за да може да се занимава с музика трябва да има така наречената “категория”, поради което започва да пее в цигански оркестър, свири в ресторант в Кубрат, а след това на прослушване от комисия в Русе получава “трета категория” за певица. След това тя е уверена, че иска професионално развитие в София, но нейните родители са против, поради лошото мнение за артистите.

През 1960 г., докато продължава да работи като медицинска сестра, Лили пътува два пъти до София, за да разбере какви възможности за реализация биха имали. Единствено и предлага да пее в ресторант в Сливен, но тя отказва.

Впоследствие трупат пътуващи музиканти чуват за таланта й и предлагат да се присъедини към тях. Те обикалят читалища и театри, за да изнасят безплатни концерти пред работници. Длъжността й е държавна с хонорар по 5 или 8 лв. на концерт.  Лили скоро напуска трупата.

В този период певицата се запознава и се омъжва за своя първи съпруг – Георги Павлов. На сватбата присъстват едва 4-ма души. Бракът им не просъществува дълго, най-вече заради свекървата на Лили, която не одобрява певческата й кариера. Двамата се развеждат през 1964 г.

 

През 1961 г. Лили Иванова решава окончателно да се премести в София. Първите 4 години живеят в хотел “Родопи”, тъй като нямат квартира. От Концертна дирекция включват певицата в турнето “Естрада за всички”, в която участват и изпълнители на фолклор.

През 1962 г. Лили е включена в концерт на Вили Казасян в концертна зала “България”. Основните й участия през този период са като подгряваща певица в участията на оркестър “Melodii”. Първото турне на Лили Иванова извън България е в Румъния.

През 1964 г. в зала Универсиада има концерт на шведската рок-певица Джейн Сверт и нейната група. Лили Иванова пее в първата част на концерта за първи път пред такава голяма публика.  Първата вечер обърква текста, който я разстройва и напуска сцената. На втората вечер обаче се справя много добре и изпълнява бърза румънска песен. Публиката я приема изключително добре, което допринася за Лили да добие по-широка известност.

 

Успехът в зала Универсиада дава възможност на Лили Иванова да започне работа със собствена група и нейната музика да стане по-централна част при участие. В репертоара й вече влизат български песни, първият от които, написан специално за нея, е “Витоша” по музика и текст на Емануил Манолов.

През 1964 г. следва втора турне в Румъния. Забавленията са основно в ресторанта на хотел “Амбасадор” и бар “Мелодия”. В Букурещ бързо се популяризира публиката, като същевременно е забелязана от видни румънски музиканти, което й осигурява покана за записване на грамофонна плоча. Периодът, за който певицата остава в Румъния, е половин година.

Следва покана от оркестър “Балкантон” за концерт в Белград, където Лили и музикантите са посрещнати от български оркестър, начело с пианиста Иван Пеев. Между двамата бързо пламва любов и той й предлага брак. На 15 март 1965 г. Лили Иванова и Иван Пеев се женят, а на сватбата присъстват само трима души. Певицата нарича Иван Пеев “единствената ми любов”.  След сватбата си те заминават на турне в СССР.

Популярността на Лили Иванова се разраства след средата на 60-те години благодарение и на навлизащата тогава в дома на българската телевизия. Лили Иванова и Емил Димитров са най-често сниманите от телевизията български певци.

През 66-та г. певицата се явява на първия си международен конкурс в Братислава, Чехия. Песента с участието на Ададжо и Лили печели и трите награди “Златен ключ”  – за най-добър изпълнител, най-добра мелодия и текст. Конкурсът се предава на живо по телевизията, който носи нейната признателност и уважение на международната публика.

 

През 1967 г. Балкантон издава второто дългосвирещо плоча на Лили Иванова – “Уличката малка”. Следва турне в Куба, като с нея пътува и група оперни певци. Там певицата пее на редица концерти. През 68-ма г. Лили за пореден път има голямо турне в Русия, обикаляйки всички големи градове.

През 1969 г. се появява на третото издание на фестивала за грамофонни плочи и музикални издания с над 1 милион копия, където печели “Трофея на Мидем”. Същата година излиза албумът й “Камино”.

През 70-те години Лили продължава да печели професионални успехи и участва в множество конкурси, фестивали и програми, а певицата продължава да печели награди и да записва албуми. В този период Лили се жени за трети път.  Янчо Таков е третият и съпруг, син на партиен функционер. Бракът не просъществува дълго, а след развода (1975 г.), на певицата са създадени проблеми с намирането на участия.

 

През 80-те години Лили Иванова има множество участия в Източна и Западна Германия. През 1987 г. Певицата е официалният културен посланик на България по време на честванията на 750-годината на Берлин. След настъпването на икономическите трудности в Германия и намаляването на ангажиментите, изпълнителят се връща окончателно в България.

След 10 ноември 1989 г. Концертната дирекция е затворена, поради което вече няма да осигури ангажименти на изпълнителите, както беше дотогава. Лили Иванова продължава да работи предимно по частни участия и партита с група от няколко музиканти.

В средата на 90-те изпълнителката започва отново да прави самостоятелни концерти. Първоначално в малки зали, защото се налага да ги ангажира и заплаща, с апаратура под наем и без оркестър. Постепенно концертите й стават все по-търсени и големи, което й позволява да се поддържа основно от тях.

През 2000 г. Лили Иванова издава албума “Ветрове”. Първият брой на “Плейбой” на български език, който излиза през април 2002 г., публикува еротичен фотосесия на Лили Иванова, която има голямо отражение в медиите . През 2006 г. певицата е удостоена с звезд на Алеята на славата.

Следват големи концерти в Зала 1 на НДК през 2007 и 2008 г. и  на 9 януари 2009 г. Лили изнася концерт в зала “Олимпия” в Париж, с която изпълнява своята отдавашна мечта.

 

В края на 2012 г. пред публика от около 15 000 души се организира мащабен тричасов концерт в зала Арена Армеец София, като певицата е първият български изпълнител, представящ се в тази зала.

През 2015 г. Лили Иванова изнася концерт в Лондон, като това е първият и концерт в столицата на Великобритания.  Концертът минава успешно и отзивите в медиите са единодушни: певицата за пореден път доказва високия си професионализъм.

За годините на своята кариера Лили Иванова прави над 11 хиляди концерта и издава над 35 албума. През 1961 г. започва с 8 лв. хонорар на участие, постепенно превръщайки се в “Примата на българската естрада”.  Тя е един от най-обичаните певици от българи по цял свят, безспорно доказала своя талант и непрестанна енергия.

Още вдъхновяващи жени

Източник:  edna