Герой! 84-годишен дядо върна в банка пари от пенсията си..
84-годишният Велко Велков от Кула върна в банка 80 лева, които получил „отгоре“, когато си взимал пенсията. Историята разказа във Фейсбук Ивайло Кехайов. Човекът имал работа в банката и се изумил от сцената, която се разиграла пред очите му.

„Малко след това влезе един дядо, на 84 години, който изглеждаше почти като клошар – окъсан, одърпан, дори със скъсани обувки. Направо си направих генералния извод, че е просяк и ще иска пари от банкерите за хляб. Директно отиде при касиерката и почна да нарежда: “Момиче, направила си голяма грешка, виж провери“, разказва Ивайло Кехайов.

Помислил си, че човекът вероятно е получил по-малко пари, а очевидно това е била и реакцията на касиерката, която се притеснила и започнала да брои парите.

„Момиче, провери си грешката, голяма грешка си направила“, казал дядото и за изумление на всички уточнил, че всъщност жената му е дала с 80 лева повече.

Тук няма как да се стърпим да не припомним, че статистически определената линия на бедност в България е 300 лева. Около тази граница живеят по-голямата част от пенсионерите в България и Велко Велков не прави никакво изключение с пенсията си от 250 лева.

Когато изуменият от постъпката му Ивайло Кехайов обаче го заговаря отвън, дядо Велко казва скромно, че всъщност пенсията на жена му е по-висока. После уточнява, че само за лекарства дават по 100 лева на месец. Толкова е и сметката им за ток – все още неплатена.

За възрастният мъж обаче въпрос да се възползва от грешката на служителката в банката изобщо не е стоял: „Добре, ама тя утре ще ги даде тези пари – това не мога да го допусна“.

„Дано всички хора да са такива, въпреки, че нямат пари и живеят в беднотия, да върнат погрешно взетото…..Предай нататък. Сподели, този човек заслужава да бъде запомнен и даван за пример“, казва Кехайов.

В страна, в която доброто рядко остава ненаказано, а по-голямата част от пенсионерите гладуват, такава история наистина може да те просълзи.

Източник: streetwatch