Гордост! Българин създава една от най-успешните ферми за плодове в Щатите
Земеделието е дейност, която се удава на българите. По-старите имигранти в Щатите  знаят как се садят и отглеждат различни култури и немалка част от тях си имат вкъщи градински домати, краставици или чушки.

Една от най-големите ферми за производство на плодове от тази страна на океана е създадена също от българин. „Валиков фрут къмпани” (Valicoff Fruit Company), намираща се в Уапато, щата Вашингтон, е създадена през 1921 г. от Стоян Валиков.  Той идва в Щатите, като първо живял в Ню Йорк, а после в Уапато. Когато се установил в Уапато, Стоян започнал с работа в железниците и получавал 10 цента на час. После станал пиколо в местния хотел. Той често виждал как собствениците купуват провизии за храна на гостите. Един ден Стоян попитал работодателите си в хотела дали, ако той отглежда зеленчуци, те биха купували от него. Отговорът бил положителен и Стоян започнал да се занимава със земеделие и да продава реколтата, като не пропускал възможност да окрупнява земята, която притежава. През 1944 г. Стоян преустроил фермата и преминал към плодови насаждения.

Голямото разрастване на бизнеса става благодарение на двамата му внуци Роб и Рик. Роб стои в основата на разработването на фермата в модерния й вид, в който съществува сега. През 1977 г. той официално регистрира марката „Валиков фрут къмпани”, а през 80-те години заедно с брат си въвежда метод за пакетиране на плодовете и успява да сключи сделка с веригата “Костко”, която да продава техните праскови нектарини. “От дядо си сме взели упоритостта, трудолюбието и пестеливостта”, разказва Роб Валиков. Семейството на Роб не говори български, но почита корените си. Роб разказва, че си спомня за България най-вече от разказите на дядо си и баба си и определено няма никога да забрави вкусните български гозби на баба си.

Днес „Валиков фрут къмпани” се разпростира на цели 1,700 акра земя, на която се засаждат ябълки, праскови, нектарини, кайсии, череши и е известна в цялата долина Якима, където се намира градчето Уапато. Целогодишно там работят 270 души, но в сезона за беритба са поне 400. Фирмата продава продукцията си в магазините в района на Уапато, дистрибутира голяма част в страната, а също има договори за износ в цял свят. Това, с което Роб смята, че печели пред конкуренцията, е, че работниците му берат плодовете една седмица по-късно от другите фирми и така те са по-вкусни. „Другото, в което също сме специалисти, е отглеждането на органични култури”, обяснява Роб. „30% от отглежданите при нас плодове са органични”, допълва той. Макар и на 64 години, той все още се занимава активно с фермата, като съвсем наскоро е започнал да произвежда и вино.

Източник: bgvoice