Димитър Маринов: Като се прибрах след “Оскарите”, жена ми каза: “Честито!”, и ме прати да пазарувам
“Аз не отидох в Америка, за да стана известен в България. Не уважавам българи, които отиват в Щатите, за да се върнат в родината си и да кажат колко са велики. И които започват да говорят на развален български”. Това каза актьорът Димитър Маринов от спечелилия “Оскар” филм “Зелената книга” на среща с публиката в столичния Дом на киното.

“Оскарите” винаги са били политически. Тази индустрия е политическа. Това е доктрината още на Ленин – че това е силата на пропагандата. Киното винаги е политика, отговори на въпрос Маринов.

В тази индустрия всеки иска да угоди на това, което му носи пари, добави той.

“В “Зелената книга” никой не е мислил за политика и затова филмът спечели стауетката. Идеята беше да се разкаже една истинска история. Почнеш ли да политиканстваш, не става, губиш концентрация”.

Според най-известния българин в Холувид “Оскарите” тази година са били раздадени така, че да направят всички доволни. “Моите уважения към “Фаворитката” и Оливия Колман, но Глен Клоуз не само трябваше да вземе “Оскара” за главна женска роля, а и заслужаваше падане на колене”, изрази съжаление той, че неговата фаворитка не е спечелила статуетката.

Според него наградата за филма, в който той играе второстепенна роля, не е гаранция, че скоро ще бъде затрупан с предложения. “Имам приятел, който спечели “Оскар” и първият му кастинг после беше след 6 години”.

Димитър Маринов разкри, че режисьорът на “Зелената книга” Питър Фарели имал идея за филм по интригуващия му и изпълнен с драматични обрати живот на българина. “Ако някога обаче се направи филм за мен, не искам той да се казва “Животът на Димитър Маринов” и не искам дори името ми да се споменава. Просто това беше животът, който аз съм изживял. Всеки човек е имал своя си живот и за него той е най-важен”, каза актьорът, който е у нас по покана на “София филм фест”.

Маринов разказа, че денят му след “Оскарите” не се отличавал с нищо. Когато се прибрал вкъщи, радостта траяла около пет минути. Съпругата му казала: Страхотно, честито!, след което му връчила списък с продукти, които да отиде да напазарува.

Източник: Ретро