До всички, които работят през нощта! Нощният труд предизвиква хаос в тялото, и вдига риска от рак с 20%
Вероятността от тежки заболявания расте с около 3,3% на всеки пет години работа на нощни смени

При някои професии работата нощна смяна е неизбежна. Болниците трябва да лекуват, самолетите – да бъдат пилотирани, а магазините – отворени, докато обществата по света удължават активния си период все по-близо до 24 часа в денонощието. При внимателно планиране и малко спокойствие през деня е възможно да работите цяла нощ и все още да имате осем часа за сън на следващия ден. Някои хора дори ще ви кажат, че нямат нищо против нощния труд и че са свикнали да работят по тъмно. Но дали телата им наистина са свикнали да работят с часовник, обърнат с главата надолу?

Освен че практически убиват голяма част от възможностите за нормален социален живот, нощните смени предизвикват хаос в тялото, без дори да го осъзнаваме, и може да причинят дългосрочни щети, предупреждават учени.

При жените, които работят нощем, има 20% по-голяма вероятност да развият някаква форма на рак, като най-силно са застрашени медицинските сестри.

Десетки милиони по света не работят типичните смени от 9 до 6 ч. Тези служители, трудещи се през нощта или даващи допълнителни смени, са изложени на значително по-висок риск от редица здравословни проблеми в сравнение с хората, работещи през деня.

Съпоставяйки риска с продължителността на периода от живота си, през който работим нощем, изследователи от Китай изчисляват, че вероятността от опасни заболявания се увеличава с около 3,3% на всеки пет години, прекарани в работа на нощни смени. Учените стигат до заключението, след като анализират 61 изследвания за връзката между дългосрочния нощен труд и появата на 11 различни типа рак.

Статистиката сочи, че при работещите нощем има 41% по-голяма вероятност да развият рак на кожата и 32% да имат рак на гърдата в сравнение с трудещите се денем, разказва в. “Индипендънт”. Повишеният риск от рак на гърдата обаче е наблюдаван само при европейките и северноамериканките.

Предишни изследвания показваха, че хората, които работят нощни смени, са по-склонни да срещат трудности в намирането на време за физическа активност. Те също така имат по-малко здравословни навици, често са пушачи – сочено за основен рисков фактор за развитие на рак и редица други заболявания.

Изследване сред полицейски служители установява силна връзка между работата през нощта или вечерната смяна и спането по-малко от шест часа на ден. Да спиш твърде малко или да спиш против естествения биологичен часовник на тялото си, може да увеличи вероятността от затлъстяване

При анализ на съществуващите изследвания за връзката между нощния труд и диабета изследователи заключават, че мъжете са по-склонни да развият болестта, ако са работили на нередовен график за дълъг период от време.

Работата на смени е свързана още с по-чести случаи на сърдечни удари. Доказано е, че пилотите на самолети са значително по-щастливи в дните, след като са имали почивка и са се наспали добре, в сравнение с тези, в които са работили до рано сутринта или са взели късна смяна цяла нощ. Изследователите също така установяват, че когато пилотите са работили през нощта и са легнали да спят, са имали по-високи нива на стресовия хормон кортизол след събуждане, а организмът им е продължил да произвежда още кортизол през целия ден. В дългосрочен план високите нива на хормона се смятат за свързани с увеличаването на риска от сърдечни проблеми и високо кръвно налягане.

Експерти признават, че мащабът, скоростта и сериозността на последиците, причинени от будуването през нощта, са изненада за тях.

Човешкото тяло има собствен естествен ритъм или биологичен часовник, настроен да спи през нощта и да бъде активен през деня. Нарушаването на този ритъм оказва значително влияние върху тялото, променяйки всичко – от хормоните и температурата до способността за физическа активност, настроението и мозъчната функция.

Кръвни тестове показват, че обикновено 6% от гените на човек са прецизно настроени да бъдат повече или по-малко активни в определени часове на деня.

“Над 97% от ритмично “програмираните” гени излизат от синхронизирането си след нередовен или недостатъчен сън. Това обяснява защо се чувстваме толкова зле след смяна на часова зона при полет със самолет или работа на нередовни смени”, казва британският лекар Саймън Арчър, един от изследователите в университета на Съри.

Колегата му проф. Дерк-Ян Дийк твърди, че всяка тъкан в тялото има свой ежедневен ритъм, но при работата на смени това се губи и разбърква режима на целия рганизъм – от сърцето през бъбреците до мозъка. “Наричаме го хроно – хаос. Същото е да живееш в къща, където има часовник във всяка стая, но стрелките на всеки от тях се движат с различен ритъм и показват различно време. Това, разбира се, води до хаос в домакинството.”

Източник: 24 часа