Дъpжaвитe c нaй-ниcĸa и c нaй-виcoĸa възpacт зa пeнcиoниpaнe
Темата за възрастта, при която хората да получат право на пенсия, е винаги един от най-дискутираните и злободневни в света.

Предлагаме ви 5 държави с най-ниската и най-високата възраст на пенсиониране.

5-те страни с най-ниска пенсионна възраст

5. Япония

В Япония възрастта за пенсиониране е увеличена през 1998 г. от 55 на 60 години и оттогава тя постоянно се повишава.

В момента възрастта за пенсиониране в страната е 62,7 години. Въпреки това се очаква до 2025 г. пенсионната възраст да нарасне до 65 години както за мъжете, така и за жените.

В момента Япония има най-старото население в света. Японците като правило остават в страната след пенсиониране, за да бъдат по-близо до семейството си. Но въпреки това някои от тях след преместването се преместват в страните от Югоизточна Азия, по-специално в Малайзия.

4. Индия 

В момента възрастта за пенсиониране в Индия е 60 години. В частния сектор неотдавна тя се е увеличи от 58 на 60 години.

Въпреки повишаването на възрастта за пенсиониране, експертите отбелязват, че много от по-възрастните хора продължават да работят.

Това се дължи на факта, че много региони на страната са с висока степен на бедност, както и на традиционното задължение към семейството.

Повечето индийци, които се пенсионират, остават да живеят в страната. И тези, които са напуснали в чужбина, по правило изпращат парични преводи на своите семейства.

3. Русия

Русия също е сред страните с най-ниска пенсионна възраст. В момента тя е 55 години за жените и 60 за мъжете.

Средната възраст за пенсиониране от 57.5 години е характерна и за Сенегал, Мозамбик и Мадагаскар.

В Русия в момента се активно дискутира намерението на правителството да повиши пенсионната възраст до 65 години за мъжете и 63 за жените.

2. Китай

В Китай е страна също с доста ниска средна възраст за пенсиониране 56,25 години.

Експертите отбелязват, че в момента 15% от населението на Китай е достигнало тази и по-голяма възраст. Затова вече вървят слухове за повишаване на възрастта за пенсиониране в страната.

Тази мярка ще помогне за справяне с отрицателните последици от дисбаланса в трудоспособното население на страната.

Китайското правителство планира постепенно да повиши пенсионната възраст с по няколко месеца в годината, за да се справи със застаряването на населението.

Някои по-заможни китайци инвестират в недвижими имоти извън страната както за себе си, така и за родителите си, особено в САЩ, Великобритания, Канада и Австралия.

1. ОАЕ

Гражданите на Обединените Арабски Емирства, се пенсионират на 49 години.

В същото време чужденците, работещи на територията на ОАЕа, трябва да работят до 60 години. А властите правят всичко, за да гарантират, че трудовите имигранти няма да останат в страната след пенсиониране.

5 страни с най-висока пенсионна възраст

5. Австралия 

В Австралия пенсионната възраст е 65 години. Същата възраст за пенсиониране има и в Белгия.

Въпреки това, в Австралия пенсионната възраст вече е повишена на 67 години за тези, които са родени след 1957 година.

А тези, които все още работят, планират да се пенсионират по-късно.

Ако когато някои австралийци решат да напуснат страната след пенсиониране, те най-често се отправят към Италия, Гърция или Нова Зеландия.

4. Холандия

Средната възраст за пенсиониране в Нидерландия е 65,75 години.

Страната на лалетата се приближава до това да стане държавата с най-висока пенсионна възраст в Европа.

В диапазона с възраст за получаване право на пенсия между 65 и 66 години също така спадат държави като Финландия (65,25), Франция (65,3), Германия и Испания (65,4).

3. САЩ

Не само в САЩ, но и в страни като Италия, Дания, Ирландия, официалната възраст за пенсиониране е 66 години. А в Португалия достига 66,25 година.

Пенсионната възраст в САЩ се увеличава от 90-те години на миналия век насам. Но всъщност в страната фактическата възраст за пенсиониране е 63 години. Независимо от това често хората на възраст 65 и повече години преминават на частична заетост и непълно работно време.

Когато американците решат да напуснат САЩ след пенсиониране, те избират за целта дестинации като Канада, Япония, Мексико, Германия и Великобритания.

2. Исландия

Възрастта на пенсиониране в Исландия е 67 години, но всъщност мъжете там се пенсионират малко по-късно – средно на 68,5 години.

В страната съществуват мерки, които не ви позволяват да се оттеглите от работа по- рано, а напротив, има стимули, подкрепящи тези, които се пенсионират по-късно.

1. Норвегия

Възрастта на пенсиониране в Норвегия е средно 67,75 години. Страната има най-висока пенсионна възраст в Европа.

В същото време хората фактически се пенсионират по различен начин – от 62 до 75 години, ако имат пенсионни спестявания, които зависят от заплатите.

На 67-годишна възраст норвежците започват да получават национална пенсия. Това е официалната възраст за пенсиониране от 70-те години на миналия век.

В същото време в страната съществува доста гъвкава система за пенсиониране, тъй като възрастните хора имат право на пенсиониране и по-рано, ако имат достатъчно пенсионни надбавки.

Въпреки това проучванията показват, че норвежците планират да се възстановят възможно най-късно. Например през 2003 г. повечето норвежци се оттеглят от активна работа на 61 години. През 2013 г. тази възраст е нараснала на 64 години.

Източник:  Petel