Европейският съюз забранява музикалното приложение Shazam
Европейският съюз забранява Shazam

Снимка: mixmag.net

Новият европейски закон за авторското право скоро ще „убие“ Shazam. Приложението няма да може да работи в рамките на ЕС.

Директивата за авторското право в цифровия единен пазар, която съдържа противоречивия член 13, е голяматa нова реформа в областта на авторското право, която има за цел да разпространи цифровите печалби по-равномерно и да направи по-трудно за големите технологични фирми да се възползват от авторско съдържание.

Тя бе приета в Европейския парламент във вторник, подкрепена от големи звукозаписни компании като Sony и Universal, които често притежават правата върху музика, разпространявана незаконно в интернет.

В следствие от това, обаче, Shazam няма да може да функционира. Правно-обвързващият филтър, който технологичната компания ще бъде принудена да интегрира в алгоритъма си, ще доведе до срив на платформата, тъй като всеки опит за идентифициране на музикални фрагменти в Shazam ще бъде маркиран като използване на материал с авторски права и ще бъде блокиран от филтъра.

Ръководителят на продажбите на Drumcode Керъл Дуф изрази загриженост за това как Shazam ще повлияе на продажбите за индустрията: „Някак си някъде все още има хора, които не знаят идентификационния номер на „Вашият ум ”на Adam Beyer & Barts Skils. Тe все още ползват Shazam около 400 пъти на ден, а това се превръща в хиляди продажби всяка седмица. Ще бъде ужасно, ако това спре! ”

Някои ценители обаче приветстват новините. Селим Ектор, служител в Амстердамския магазин на Rush Hour Records, каза:

„Горещо приветствам тази добра новина. ID културата е паразит на това красиво малко нещо, което наричаме танцова музикална култура. Наистина вярвам, че не можете реално да се наслаждавате на музиката, освен ако не сте положили упорит труд и отдаденост, за да я заслужите. Моите плочи от винил, които аз събирам през целия си живот, са по-добри от всеки Shazam бекенд. Това не е въпрос за обсъждане. “