Една много древна рецепта за агнешко от преди години
Агнешкото е традиционното меню за Великден. И докато рецептите за него са много и безкрайни, има други, които са забравени и неизползвани отдавна. Една такава рецепта е Банска плешка – специалитет, приготвян преди години на македонците, които идвали в Банско, за да опитат от известните бански агнета, пасящи свободно из целия склон на Пирин планина. Агнета без печати и замразявания и без Е-та, и други добавки. Рецепта, която още се пази дълбоко в тефтерите на банските баби, предали я на дъщерите и внучките си.

Необходими продукти:

1 агнешка плешка;

400 гр. спанак;

2 връзки пресен кромид;

1 брой пресен чесън;

2.ч.ч. ориз;

Шепа ситно нарязан джоджен;

Свинска мас;

Сол и черен пипер на вкус.

Начин на приготвяне:

Агнешката плешка се измива и почиства. Цялата се намазва със свинска маса, предварително оставена на стайна температура, за да се разтопи. Плешката се поръсва със сол и черен пипер и се слага в глинен съд с капак, или в тава под фолио за 2 часа на температура от 150 градуса. Бабите от Банско са готвили агнешкото на печка на дърва, за да запази автентичния си вкус, но все пак това е трудно приложимо.

Докато агнешкото се приготвя, започва подготовката за ориза. В тиган с една супена лъжица мас се слага ситно нарязаните: кромид, чесън и джоджен. След 5 минути се добавя и спанака, предварително измит, почистен и нарязан. Обърква се прибавя оризът – измит с ледена вода. Добавя се сол на вкус и черен пипер. Приблизително 20 минути преди агнешкото да бъде готово се прибавя и оризът около него. Маха се капакът или фолиото.

Когато Банската плешка е готова, може да бъде гарнирана с купичка домашно кисело мляко.

Източник: Актуално