Едно време лекарите предписваха UV светлина на децата..
Може да излекува тяхната авитаминоза. Или да причини рак.

Излагането на слънце е предписвано за лекарствени и лечебни цели още от древността в повечето западни и източни култури.

Например, в много европейски градове след индустриалната революция, замърсяването на въздуха е толкова силно, че естествената слънчева светлина е трудно да премине.

Нийлс Финсен, един Фарьорско-Датски лекар, който е израснал в мъждивата светлина на Северния Атлантик, е очарован от връзката между излагането на слънце и здравето. Той забелязал, че ултравиолетовата светлина може да убива бактериите. През 1890 той е проектирал, мощна електрическа лампа с UV светлина, която се оказала много ефективна при лечение налупус вулгарис (Lupus vulgaris), заболяване на кожата, причинено от туберкулозни бактерии.

През 1903 г. е награден с Нобелова награда за медицина и физиология за работата си върху фототерапията.

За голяма част от първата половина на ХХ век, фототерапията се предписва на деца за широк спектър от болести, от гръдни инфекции до анемия. В същото време, се появявам опасения завръзката между излагане на ултравиолетова светлина и рак на кожата.

Три сестри и група млади деца, които седят около една кварцова лампа

След 1960, антибиотици и алтернативни лечения започват малко по малко да заменят лъчетерапията.
Ултравиолетова светлина все още се използва и до днес за някои кожни заболявания, а други видове не-ултравиолетови светлинни процедури се използват за лечение на настроението и разстройства на съня.

В наши дни някои от хората, които са били подложени на ежеседмично лечение с фототерапия като деца, са докладвали наличието на базално-клетъчен карцином. Въпреки че пряка причинно-следствена връзка не може да се установи, American Cancer Society отбелязва излагането на ултравиолетова светлина като основен рисков фактор за рак на кожата.

Източник: socbg