Екипът на проф. Генчо Начев от “Света Екатерина” спря сърцето на жена за 45 минути, последвалото ще остане завинаги в историята..
Уникална операция в столичната болница “Света Екатерина”. Екипът на професор Генчо Начев спасява 44-годишна жена с аневризма с размерите на топка за голф.

В края на миналата година Иванка започва да вдига кръвно безпричинно, въпреки че пие лекарства. Изследванията показват разширяване на лявата артерия, която снабдява сърцето с кръв. Резултатите изненадали дори и лекарите. Пациенката Иванка Михалева споделя: “Казаха, че не са виждали аневризма на такова място и е твърде опасно”.

Проф. Генчо Начев – директор на УМБАЛ “Света Екатерина”: “За първи път срещаме такова нещо и в литературата в България не е описано. От проверката на литературата, която направихме има по-малко от 50 случая, описани в света. “Аневризмата е с размерите на голф за голф и има условия в нея да се образуват кръвоносни съдове, които да причинят масивен инфаркт или смъртоносна смърт. жената екипът на професор Начев прави уникална за България операция.

“Трябва да се отвори аортата и да се затвори изхода на лявата коронарна артерия, т.е. да се прекъсне достъпа на кръв до това аневризъм, което може да стане само при спиране на сърцето и при условия на изкуствено кръвообръщение”, спомня си проф. Генчо Начев. Сърцето на Иванка е спряно за около 45 минути.

Толкова е необходимо на лекарите да възстановят кръвообращението. Направили са три байпаса с вътрешногружни артерии. Три дни след операцията Иванка казва, че живее втори живот. “Благодарение на тях съм се отказах от нещо страшно, което може да се случи с мен.” В един момент може да са 2 часа, които са критични за моя живот и няма да ме спаси “. След като излезе от болницата, Иванка отново ще може да живее пълноценно, твърдят лекарите.

 

Източник:  Блиц