Ето го вкусът от едно време, когато сладоледът се мажеше с лъжица
Спомняте ли си времето, когато сладоледът се продаваше на колички на улицата, а усмихнатият чичко слагаше с обикновена лъжица неправилни (но адски вкусни) топки във фунийката? Този вкус не може да се сравни със всички съвременни вариации на сладоледа, коя от коя по поетични и пълни с бисквити, шоколад, ядки и разни екзотично звучащи добавки.

Ако ви е носталгично за онзи истински сметанов вкус , който сладоледът имаше някога, днес ще ви дадем рецептата на истински сметанов сладолед . При това домашен.

При това от само 2 съставки! Това е основната рецепта, която може да разнообразите с шоколад или плодове, в зависимост от вкуса си. Става много вкусен и перфектно освежава при горещо време.

Необходими продукти:

500 мл сметана 33-35% масленост (животинска)

кондензирано мляко – 250 мл

За шоколадов сладолед:

черен шоколад – 50 гр.

какао на прах – 1 ч.л.

Приготвяне:

Тъмният шоколад се начупва на парчета и поставя в купа. Добавете към него няколко лъжици сметана и поставете на котлона на водна баня, докато се разтопи. Добавете какао на прах и разбъркайте. Получената маса се охлажда до стайна температура.

Студената сметана се изсипва в дълбока купа и се разбива на ниска скорост, докато леко се сгъсти. След това се добавя кондензираното мляко и се бие на средна скорост на миксера до пухкава смес. Не е необходимо да стават твърди връхчетата на сметаната.

Готовата смес се разделя на 2 части. Добавете шоколад към едната и разбъркайте. И двете смеси се прехвърлят в подходящи за фризер съдове и се поставят във фризера за 4 часа.

След определеното време сладоледът е готов за опитване!

По желание добавете ядки или натрошени бисквитки, а защо не и пасирани плодове. Изборът е ваш!

 

Източник: За Жената