Жив обир! Порция пържена цаца по морето гони гръцките цени
Порция пържена цаца по родното Черноморие още в началото на летния сезон подготвя гръцките цени, пише “Монитор”. В ресторантите по крайбрежна алея Дамбата в Балчик порция пържен сафрид се предлага за 10 лева, което е с 2 лева по-скъпо от миналото лято по това време.

Пържената цаца вече скочила с 1.50 лв. и сега се продава за 6.50 лв. В съседната Гърция в обикновено заведение първата порция дребна риба може да се намери и за 3-4 евро, твърдят запознати. По-хубавите риби там са по 15 евро на килограм. В пещерите по родопското море порция пържен калкан минава почти за същите пари – 28 лв.

В по-елитните ресторанти в град Варна и в Златни пясъци малката торта изобщо не е имало в менюто, както е било в други години. Порция калкан обаче може да се поръча по 26 -30 лева, колкото е килограм от деликатесната риба на борсата. Чернокопът е 10-12 лева, но в повече от случаите липсва в менюто. Капанчетата предлагат рибена хорба за 2,50 до 4,50 лв., А порция сафрид е на миналогодишните цени от 8-10 лв. Кръчмарите обаче оплакват, че клиентите рядко го поръчват, защото е турски или гръцки. Сега трябва да скочи двойно, което също е неприятно.

Източник:  Марица