Заради тези факти комарите предпочитат да ухапят точно вас
Вероятно сте забелязали, че някои хора не могат да се скрият от ухапванията на комари дори у дома, докато други спокойно се разхождат в гората с голи ръце и крака, а комарите едва ли ги хапят.

Каква е причината за такава селективност?

Опитахме се да разберем какво ни прави привлекателни за комарите и как да избегнем нежеланото внимание от тези досадни кръвопийци.

 

Защо комарите хапят


Кръвна група

Кръвта на всяка група е по-различна по химичен състав. В редица експерименти е доказано, че хората с 0-лева кръвна група имат 50% по-голям риск да бъдат ухапани от комар.

В допълнение, комарите често хапят хора с отрицателен Rh фактор. Но хората, които имат кръвна група АВ трябва да са най-щастливи, при равни други условия, защото комарите ще се интересуват от тях последни.

Размер на тялото
Когато търсите жертва, референтната точка за комарите е въглеродният диоксид, излъчван от хората, който могат да усетят от 50 метра.

Ето защо големите хора, които отделят повече CO2, са по-привлекателна цел за комарите.

 

Физически упражнения
Комарите реагират на млечната киселина, която се формира в мускулите след тренировка и се екскретира в потта. Ето защо, вие сте най-привлекателни за комарите веднага след джогинг. В допълнение, телесната температура се повишава, което също не остава незабелязано.

За да не ви хапят комарите , трябва по-често да вземате душ. Комарите реагират на миризмата на човешка пот, а измиването ѝ ще ви направи невидими за известно време.

Хранене
Някои храни, като сирене, соя, кисело мляко или мариновани зеленчуци, водят до образуването на повече млечна киселина на повърхността на кожата. И това ни привлича малките кръвопийци.

Бременност
Според едно проучване, бременните жени са средно 2 пъти по-склонни да привличат комари. Учените обясняват това с количеството на емисиите на въглероден диоксид: бременните жени в последния етап от бременността  изпускат средно с 21% повече СО2.

Алкохол
В едно проучване беше забелязано, че комарите са по-склонни да хапят тези, които пият бира, отколкото техните трезви другари.

Учените приписват това на факта, че в природата комарите, като мухите, не са безразлични към гниещи плодове, в които се образува алкохол, тъй като захарта засилва ферментацията.

Етанолът, изпуснат в малки количества от един човек, може да послужи като сигнал към кръвопийците, че храната е близо.

Ако имате кръвна група 0, отрицателен Rh фактор и обичате да пиете бира, тогава задължително се нуждаете от естествени средства срещу комари , които не вредят на здравето и ще бъдете защитени от досадните насекоми.

 

Източник: За Жената