Защо е важен морковеният сок в зимните месеци?
Как да се предпазим от грип и настинка, повишавайки имунитета си, ни съветва хомеопатът и фитотерапевт с 30-годишна практика и голяма популярност особено сред българските майки д-р Атанас Михайлов.

Д-р Михайлов, как подсилвате организма си за студените месеци?

Всяка сутрин вземам по лъжичка – две от комбинацията 250 мл ленено олио и 40-50 г клеева тинктура. Този имуностимулатор е подходящ и за деца. Пия и напитка приготвена с престояла в нея чаена гъба, позната като комбуча. (Тя се поставя в 2 л. чай, 160 г захар, 2 с.л. ябълков оцет, за 5-14 дни ферментира и напитката е готова за пиене).

Кои пчелни продукти препоръчвате?

Всички пчелни продукти са добри за имунитета, но на първо място е клеевата тинктура. За профилактика на вирусни заболявания от октомври до март е добре да се взема по 1 доза дневно от 20-30 капки, а при неразположение и грипна епидемия по 3 – 4 дози. И за децата е от полза. Дозировката за тях е 1 – 2 капки за всяка година живот. За 5-годишно дете приемът е 3 х 5 -10 капки дневно. При алергии е добре да се приема пчелно млечице, а за подобряване работата на черния дроб – пчелен прашец. Медът нека се използва като подсладител вместо захар.

Чай от коя билка да пием, за да се преборим с настинка?

През студените месеци е добре системно да се пие чай от маточина. Тази билка укрепва имунитета и е антивирусна. Направете чая като сипете 2 с. л. от билката в 500 мл вряла вода и оставите да се запари за 10 минути. Може да се пие директно или да се подслажда.

Защо е важен морковеният сок в зимните месеци?

Сокът от моркови по 100-200 г всеки ден е нашият източник на каротин, от който се повишават имуноглобулините тип А. Те осигуряват местния имунитет на лигавиците. Добре е да се пие до месец март. Важно е всеки ден да се консумират 200 г плодове, 200 г зеленчуци и 50 г зеленолистни (маруля, магданоз, коприва). Листата са ценен източник на фолиева киселина, особено важна за жените, които я губят, заради месечния цикъл и някои са предразположени към анемия. Растителната храна е богата на пектини, които регулират нивото на холестерола, свързват солите на тежките метали, регулират работата на стомаха и червата.

Как се прави сироп от черен бъз, който укрепва организма през зимата?

В чист буркан се нареждат слой плодове, слой захар в съотношение 1:1. Щом захарта се овлажни добре, се разбъркват. След седмица сиропът се прецежда в бутилки. От него може да се взема по лъжичка всеки ден, да се използва за подсладител на билкови чайове или да се разрежда с минерална вода. Същият сироп може да се направи от дървото калина. Някои хора си правят шипково вино, защото то е № 1 като източник на витамин С и е приятно на вкус. Приготвя се лесно. В трилитров буркан се слагат 200 г натрошени шипки и се прибавя чаша захар. Долива се до ръба с вода. Като се остави на топло за 3-4 дни, започва да ферментира. Напитката е подходяща за всички възрасти, дори и за малки деца.

Някои предпочитат да приемат ехинацея, други бирена мая. Какъв е правилният прием?
Ехинацеята идва от индианските традиции и има способността да „анестезира” лигавиците. Тя се пие на капки при простуда и има добър лечебен ефект. Приема се 3 пъти по 15 капки за поддържане на имунната система за 6 седмици. След това се прави пауза от 3 седмици. За деца дозата е на половина 2-3 х 5-8 капки. Нека бирената мая се приема 3 пъти на ден по 5 таблетки.

Защо много хора боледуват често в наши дни?

Причина при някои е гладуването за хубост, защото много момичета искат да приличат на манекенки и фотомодели, а това е пагубно за организма. Глупавите диети лишават тялото от важни биологично активни вещества. Такива са например на Дюкан и белтъчна диета. Тези, които искат да слабеят не приемат мазнини чрез храната, а това е вредно за имунитета и хормоните. Важно е да се взема дневно по лъжичка полезни мазнини във вид на ленено масло, смляно ленено семе или масло от гроздови семки, а Омега-3 може да се набавя от храни от морето и реките.

В другата крайност са хората, които се хранят предимно със сандвичи от заведенията за бързо хранене. Правени са експерименти в Русия и в САЩ, че такива хора имат тотален имунен срив.

Какво да правим след прием на антибиотик, за да се възстанови чревната флора?

Могат да се приемат пробиотици и пребиотици. Перфектен пребиотик, който се продава на пазара е гулията (земна ябълка). Тя може да се яде като ябълка, в салата с моркови и зеле, да се поставя в туршия. Съдържа полизахариди, както ориза, картофите, тестените храни, но се усвоява благодарение на чревните бактерии, а не на ензимите в панкреаса. Земната ябълка дава „храна” за развитие на нашите собствени чревни бактерии, а това подобрява имунния статус.

Перфектен естествен пробиотик е съставката лактобактериум булгарикум в киселото мляко. Ако се яде вариант на киселото мляко получено само с тази съставка на обикновената закваска то се превръща в лекарство срещу редица болести на кръвта и стомашночревния тракт, и в профилактично средство против тежки инфекции в устната кухина, ангина, дори левкемия.

Източник: mila