Защо децата на Франция не страдат от затлъстяване?
Децата във Франция са с най-ниско ниво на затлъстяване. Това ни кара да проверим каква е причината и как Франция успя да спаси децата си от разпространената пандемия от затлъстяване, появата на диабет и високо кръвно налягане сред подрастващите и децата.

Събрахме информация за хранителния и двигателния режим налаган от Министерството на образованието във Франция и с радост споделяме информацията.

Един от най-характерните принципи е, че в училищата не се доставят полуфабрикати или заготовки, които да се влагат в менюто. Замразени полуфабрикати, които да се затоплят, изпържат или панират, не могат да бъдат срещнати, те просто са забранени. Политиката, на която следва да се подчиняват училищата е, доставките на плодове, зеленчуци, месо и млечни продукти да става от местни производители от района или от най-близкия район /ако няма в района/.

Задължително на всеки два дни училищата са длъжни да включат поне едно хранене в менюто, изцяло съставено от биологични продукти, а веднъж месечно  едно пълно дневно меню, изцяло от биологични продукти. Почти цялата храна се приготвя на място в кухнята. Менюто в училище се прави два месеца предварително от ръководството на столовата и се одобрява от специален диетолог, работещ към училището.

Друг много важен принцип е, че Министерство на образованието, по препоръка на нутриционистите във Франция, въвежда минимално време за хранене от 30 минути, като по този начин спасяват децата от лошо храносмилане, подуване на стомах, дискомфорт и т.н. Децата се хранят в спокойна среда и бавно.

Има рестрикции за някои храни и напитки, и за начините на обработка на храната. Например, единствената напитка, която се предлага на децата от всички образователни нива, е вода – филтрирана или чешмяна. Газирани напитки и натурални сокове са забранени. Кетчуп може да се сервира само един път в седмицата, а някои училища дори избират да не го правят. Има въведено ограничение за количеството кетчуп, допустимо да бъде сервирано дори в този един разрешен ден. По програма пържено може да се сервира само 3 пъти за месец и то на децата в по-големите класове, за децата от основните нива не е разрешено.

Има интересно явление, въведено в училищата и се нарича „Обучение в хранителните вкусове“. Както казва авторът на популярната книга във Франция, Карен Льо Бийон, френските деца ядат всичко, имат различен подход към храната от малки, защото така ги възпитават. Французите вярват в това, че децата може и трябва да бъдат научени на правилно хранене и уважение към храната и количествата, точно както ги учат да четат и пишат. Така неща, които не им се струват цветни и примамливи, но са полезни за здравето, влизат в хранителните им навици.

Затова в училищата, дори още в детските градини, е въведена следната практика: педиатрите предоставят на родителите подробен списък с храни, които децата трябва да опитат. Обучението по възпитаване на хранителни навици е част от националната обучителна програма и децата биват изпитвани върху това.
Обръща се специално внимание върху начина на хранене – обучават ги да дъвчат бавно. Освен това, като заемат местата си  – децата сядат по четири на маса. Доброволци от по-големите класове, сервират на по-малките храната.

Децата се поощряват да вървят пеш още в предучилищна възраст. На 3-4 години те вървят до 2 км на ден. Всеки ден имат физически занимания в училище – 3 пъти на ден. Имат 2 сесии по 15 минути и една сесия от 60 минути спорт.

И за финал, интересно е да илюстрираме нагледно какво включва едно примерно меню в началното и в средното училище в Париж. Вижте по-долу:

Основно училище

За салата – салата от краставици и домати, или зелева и доматена салата, или салата табуле с булгур;

За основно  – студено мариновано телешко с гъби и броколи на пара, или печено говеждо с печени картофи и домати с билки, или  риба с карфиол.

За десерт  – сирене с ябълки, с киви или праскови

Средно училище 

Селска багета или домашно приготвен хляб;

За салата – зелена салата или салата от краставици, салата от томати и лук с кориандър или салата от моркови;

За основно – спагети с парченца сом или сотино телешко бонфиле с олио и броколи или биологично чисто говеждо месо в собствена сос със зелен боб;

За десерт – кисело мляко с плодове или козе сирене, компот от ябълки, сладкиш от ябълки, крем карамел или круши.

Източник:  Дир.БГ