За всички деца отгледани в Родопите..
Защо отглеждаме децата си в Родопите?

Забелязваш ли колко място за игра има на снимка №1 и колко опасности се промъкват от снимка №2? Кога утихва градския шум, питам, ако живеехме в жълтата кооперация на заден план? Този велосипедист ще заклейми светкавично, ако детето изскочи от входа, а трамвай …

Да се ​​върнем на снимка №1. Планинската улица е тиха и ухае на река от близката борова гора. Това е така, освен ако не е решил да използва Лада-та си, модел 1982г., Но тя нерядко пали.

 По-важно е, че  баба и дядо живеят тук.  Всъщност цялата махала отглежда децата вкупом. Бабите на пейката работят много по-добре от камерата + аларма + информационен център. Общината може да помисли за трайна заетост на пенсионерите по време на активния туристически сезон. Малки екипи от възрастни дами чудесно биха обслужвали българските и чуждестранните туристи докато се разхождат в Чешвешката махала или обикалят Агушевия конна. Гледали са внучета в Англия, знаят какво е “гуд морскинг, кен ай хелп ю”.

Това обаче ще е между другото. Според неписаните родопски закони всяка баба първо и преди всичко е призвана да отгледа поне едно внуче. Природата не е снабдила децата с родители на родителите току-така, нали? Само баба има търпението да покаже как се плете на една кука. Дядовците обикновено рисуват превъзходно мечки, магарета и коли (виж по-горе кой модел), чичовците водят за риба, а лелите обичат племениците повече от всеки друг на тази земя. Отглеждането в широк семеен кърг, от добронамерени и по родопски благи хора е благодатна среда за младото поколение. Психичното здраве се кове още от люлката, че и преди това. Дали има връзка между взривовете агресия и спокойното детство, решете сами.

Да, вярно е, че в София можете да запишете детето си в различни екзотични курсове като графичен дизайн за петгодишни, казахстански балет, жиу жицу и икебана, но едва ли ще кове уменията си така успешно, както в този топъл и обичлив кръг от съседката ни, учителка по пиано до втората братовчедка на вуйна, която е треньор по плуване (тук родствена връзка има всеки с поне половината град).

 

Добрите училища. Оказва се също, че според статистическото разпределение на областите по успех на матурите по български език за минлата година, Смолян е на четвърто място ведната след София-град, Варна и Пловдив. Само една стотна ни дели от третото място!

Искате добро образование за детето си?

Родопчанка стана лауреат на Националната олимпиада по английски език. Отлични математици, информатици, художници… Google дава 106 000 резултата при търсенето на успехи, постигнати от местните ученици.

Здравето е №1.  Спомням си гъстата пелена смог над София. Алергии, астма, респираторни заболявания… Градчетата и селата в Родопите са относително чисти, а възможности за отдих и туризъм планината предлага в изобилие. Гората е на хвърлей разстояние, стига детето да не е „залепено“ за някой от екраните в дома ви, а вие да имате два часа свободно време. Като прибавим и лептата на другия родител, ето ти 4 часа туризъм вместо ежедневни тренировки в прашна зала в сърцето на големия град, които струват на семейния ви бюджет поне половин заплата.

Със значително по-малко средства, отколкото друго, можете да се храните с детето си с относително  чиста и здравословна храна , като пазарувате директно от производителите на мляко, масло, зеленчуци и др. Био продукти растат във всяка градина наоколо, а за родопската кухня знаем всички.

Със сигурност има неща, които липсват в Родопите, но също така е вярно, че големите градове са само на 2-3 часа път, а възможностите на Интернет безспорно запълват някои сериозни празнини в живота на планинските села и градове. Въпреки всичко това едно нещо остава факт –  щастливото детство на малките родопчанчета.

Нека ги има!

Източник:  Родопчани