За да намериш щастието, трябва да се откажеш от тези 15 неща!
Това е списък с 15 неща, от които, ако се откажем, животът ни би бил много по-лесен и много по-щастлив. Всеки от нас се приспособява към неща, които му носят болка, стрес и страдание, но вместо да ги „пуснем“, ние се вкопчваме в тях. Ето ги и тях:

1. Откажете се от нуждата да сте винаги прави
Много от нас просто не могат да понесат идеята да бъдат в грешка и винаги желаят да бъдат прави — дори с риск да прекратят чудесни връзки или да предизвикат стрес и болка в себе си и останалите. Просто не си струва. Всеки път, когато имате усещането, че се нуждаете да навлизате в спор, само за да излезете от него победители, задайте си следния въпрос: „Кое предпочитам — да съм прав или да съм добър?“

2. Откажете се от нуждата за контрол
Научете се да се отказвате от нуждата винаги да държите под контрол всичко — ситуации, събития, хора и така нататък. Независимо дали са любимите ви хора, колеги или случайни хора на улицата, просто им позволете да бъдат себе си. Позволете на останалите да бъдат това, което искат и ще видите колко по-добре ще се почувствате самите вие.

3. Спрете да вините другите
Откажете се от нуждата си да обвинявайте околните за това, което имате или нямате, за начина, по който се чувствате или не се чувствате. Спрете да търсите причина в другите, а поемете отговорност за живота си.

4. Спрете да се самообвинявате, съжалявате и да се отнасяте негативно към себе си
О, колко много хора се самонараняват заради негативното си отношение към самите тях! Не вярвайте на всичко, което мозъка ви ви казва — особено онова, което ви наранява. Вие сте много повече от това. „Когато се използва правилно, мозъкът е превъзходен инструмент. Ако обаче се използва неправилно, може да бъде много разрушителен“.

5. Не ограничавайте възможностите си
Спрете да мислите за това какво можете и какво не, кое е възможно и кое невъзможно. Не слагайте лимит на възможностите си. Разперете крила и полетете!

6. Спрете да се оплаквате
Откажете се от нуждата си непрекъснато да се оплаквате за толкова много, много, много неща — хора, ситуации, събития, които ви правят нещастни, тъжни или депресирани. Никой не може да ви направи нещастни, нито една ситуация не може да ви натъжи, ако вие не позволите това да се случи. Ситуацията не е тази, която ви наранява, а начина, по който вие избирате да реагирате. Никога не подценявайте силата на позитивното мислене.

7. Не критикувайте
Спрете да критикувате всичко, което е различно от вас. Всички сме различни и в същото време толкова еднакви. Всички искаме да сме щастливи, да обичаме, да бъдем обичане, да бъдем разбирани.

8. Откажете се от желанието да впечатлите околните
Спрете непрестанните опити да бъдете нещо, което не сте, само за да ви харесват околните. Нещата не се получават по този начин. Моментът, в който спрете да се преструвате, свалите маските и се приемете, каквито сте, ще забележите, че хората ви харесват много повече.

9. Не се противопоставяйте на промените
Промените са нещо добро. Те ни помагат да стигнем от точка А до точка Б. Промените подобряват живота ни и живота на хората около нас. Приемете промените, не им се противопоставяйте.

10. Не поставяйте етикети
Не категоризирайте нещата, хората и ситуациите и не им слагайте етикет „различни“. Опитайте се да отворите сърцето си малко по малко.

11. Намалете страха
Страхът е една илюзия. Той не съществува — ние го създаваме. Коригирайте вътрешността и тогава външността ще дойде на мястото си. „Единственото, от което трябва да се страхуваме, сме самите ние.“ — Франклин Рузвелт

12. Спрете с оправданията
Кажете им, че са уволнени. Не се нуждаете повече от тях. Много често си слагаме граници, само и единствено заради многото оправдания, които използваме. Вместо да израстваме и да подобряваме живота си, ние затъваме, използвайки оправдания, които в 99.9% от случаите дори не са истински.

13. Откажете се от миналото
Знаем, знаем … трудно е. Особено когато миналото изглежда много по-добро от настоящето, а бъдещето е плашещо. Но трябва да си наложите да запомните, че настоящият момент е всичко, което имате и ще имате. Миналото, към което така често поглеждате сега, е част, която сте игнорирали, когато е било настояще. Спрете да се заблуждавате. Насладете се на живота. Сега. Животът е пътуване, а не дестинация.

14. Не се приспособявайте
Това е трудно, но уверяваме ви, че не е невъзможно. С всеки път ставаме все по-добри. В момента, в който се „откъснете“ от всички (това не означава да се откажете от любовта си към тях), ще станете много по-спокойни, толерантни, мили. Ще получите възможността да разбирате всичко, без дори да се опитвате.

15. Не живейте живота си според очакванията на другите
Изключително много хора живеят живот, който всъщност не искат. Те живеят по начин, по който останалите искат, според това какво им казват родителите им, според това, което приятелите, враговете, учителите, правителството или дори медията смята, че е най-добро за тях. Те игнорират вътрешния си глас. Толкова са заети да угодят на всички, че забравят, че те сами контролират живота си. Забравят кое ги прави щастливи, какво искат, от какво се нуждаят, какво обичат. И в крайна сметка забравят за себе си. Имате един живот — трябва да го изживеете, да го притежавате сега, в този момент.

източник: Framar.bg