За пример! Цветна градинка на покрива на панелен блок в България
Хората от блок 119 на русенския квартал “Чародейка” са направили от покрива на своя панелен блок истинска райска градина.

 

Така че съоператорите вече се събират на кафе и раздаване не пред входа, в центъра на града или в близките заведения, а сред професионалното озеленяване на покрива.

етап от изграждането на градината

Идеята за красивия проект дава Петя Михайлова. Тя е историк от училище “Васил Левски” в града и живее в дълги години в блок 119. Сигурно не е било трудно да прикани своите съучастници да обобщят общото усилие на неизползваемото асфалто пространство. Това е първият зелен покрив в крайдунавския град.

Не си мислете, че парите са събирани от врата на врата в входа! Съвсем наскоро предприемчивите съседи кандидатстваха със собствен проект в конкурса “Направи си сам” на еко съюза “За земята” и … спечелили. Тяхното начинание е подкрепено с награда от 2000 лева.

етап от изграждането на градината

Съкоператорите решиха да оформят покривната градина със зеленина едва след края на лятото, защото се притесняваха, че растителността няма да се захване и да оцелее под жаркото слънце и високите температури. Действията им бяха съгласувани с регионални специалисти от Община Русе, от които се поставиха специална хидроизолация, върху която бяха поставени слоеве от цветя и малките декоративни шишарки.

“Аз ще съм първият пострадал, ако при напояване им стана теч, живея на последната етаж”,

с усмивка коментира новото почивно приспособление Петя Михайлова, която освен по история преподава и в часовете по география в русенското училище “Васил Левски”. Учителката се надява, че примерът на блок 119 ще бъде заразен и доста панелни сгради не само в Русе ще озеленят своите сиви асфалтови покриви.

Източник:  delo.bg