Златните правила за храненето, които трябва стриктно да следвате
За да се чувствате добре, трябва да се храните здравословно. На това ни учат от малки, но до колко го спазваме. Световно известната Индра Деви е разпространила йогата по цял свят, в същото време се е хранела здравословно. Тя споделя някои от своите “златни правила”, за да може повече хора по света да се хранят здравословно и да се чувстват добре.

1. Никога не пийте вода с лед – не забравяйте, че тя пречи на доброто храносмилане и на естествената циркулация на стомашния сок. Най-вредно е да се пие вода с лед след хранене, забравете за този вреден навик.

2. Всяка сутрин чаша вода – всяка сутрин на гладно е добре да пиете по чаша хладка вода, в която можете да добавите резени лимон. Дори преди кафето, веднага щом се събудите. Това е трик, за който знаем отдавна, но е време да започнем и да го прилагаме наистина. Когато започвате сутринта с чаша вода ще се радвате на добър метаболизъм и здраве на цялото тяло.

3. Яжте плодове, не пийте сокове – не се доверявайте на соковете, те съдържат много консерванти и оцветители. Те в никакъв случай не са източник на всички полезни витамини и минерали, които могат да ви дадат плодовете. Вместо да пиете сокове, яжте плодове.

4. Избягвайте пърженото – мазнините се усвояват много трудно от организма и се изхвърлят от него последни, след въглехидратите и белтъчините. Вместо да пържите храната, просто я изпечете във фурната. Ще стане много по-здравословна.

5. Не изхвърляйте водата, в която варите зеленчуците – всъщност тя е много полезна и можете да я използвате за направата на вкусна супа. Тя се превръща в страхотен, зеленчуков бульон, основа за всякакви ястия, подходящ дори за варене на паста и приготвяне на ризото.

6. Избягвайте голямото количество животински мазнини – те са опасни, особено ако прекалявате с тях. Като цяло всяка храна, която е богата на мазнини и бедна на протеини е вредна за тялото ви.

7. Препеченият и стар хляб е по-полезен – всъщност колкото и странно да звучи, пресният и мек хляб не е чак толкова полезен. По-полезен е старият или пък пресният,но препечен хляб. Също така не е полезно да пиете вода докато ядете хляб. Като цяло, водата по време на хранене не е за предпочитане.

8. Дъвчете добре храната, богата на нишесте – Нишестето се превръща в глюкоза. Ако то не е добре напоено със слюнка, остава в стомаха в същото състояние и се преработва много по-бавно от организма. За това не бързайте да преглъщайте, първо много добре сдъвчете храната.

9. Избягвайте пакетираната храна – многото консерванти, оцветители и изкуствени добавки в пакетираната храна я правят изключително вредна за организма. Опитайте се да я избягвате максимално. Също така не се увличайте по сладкиши и шоколади, те също не са полезни, особено ако ги консумирате прекалено често или в големи количества.

10. Избирайте внимателно храната, която поставяте в устата си – така както избирате дреха, просто намерете храната, която е най-подходяща за вашият организъм. За да стигнете до крайната цел обаче, трябва да експериментирате с различни храни. Но запомнете едно, винаги е за предпочитане да заложите на пресни храни от колкото на пакетирани такива.

Източник: Актуално