Знаете ли за какво е полезна мащерката?
Има защо мащерката да е сред най-популярните у нас билки, чиято здравословна слава се носи още от времето на Древна Гърция, пише здраве.bg.

Мащерката (лат. Thymus vulgaris) е целогодишно растение с малки цилиндрични лилави цветчета, което днес масово използваме като подправка, а плодовете, цветовете и листата се прилагат под формата на лечебно средство за различни болестни състояния на организма.

За общо здраве и предпазване от инфекции
Все по-често се говори за това как свободните радикали допринасят за стареенето и причиняват увреждане на клетките, което може да предизвика различни патологични процеси. Мащерката съдържа няколко вида антиоксиданти – флавоноиди, терпинен, бета каротин, които прочистват тялото от свободните радикали и ни помагат да се предпазим от вредите, които те могат да му нанесат.

Въпросната билка съдържа и тимол – специфичен антимикробен агент, който действа смело в борбата с различните типове патогенни микроорганизми – вируси, гъбички, паразити, бактерии. В много аспекти са нужни още изследвания, но предварителните резултати показват, че мащерката може да е особено полезна за справянето с упоритите Candida fungi – микроорганизмите, отговорни за повечето гъбични инфекции.

За здравето на устата и при заболявания на горните дихателни пътища
Заради антимикробните си съставки мащерката редовно се добавя към водата за уста и пастата за зъби – за да ограничи отлагането на зъбна плака и да повиши добрата хигиена на цялата уста.

Използва се и като съставка в капките и билковите лекарства за кашлица – за да помогне за преборването с вируса, отговорен за грипа и настинките.

Мащерката е надежден компонент и за лечението на астма, бронхит, круп и ангина, тъй като успешно отстранява секретите при възпаление на горните дихателни пътища.

Традиционни приложения на мащерката
Чаят от мащерка отдавна се използва за лечение на диария и газове, за облекчаване на ревматоидни заболявания и при паразити като например анкилостома (паразит, живеещ в дванадесетопръстника и тънкото черво). Нанася се и локално за лечение на акне, рани и кожни инфекции.

Според някои билкари мащерката може да лекува главоболие и висока температура, да понижава холестерола и да облекчава симптомите при заболявания на черния дроб.

Предпазни мерки
Мащерката е достъпна под различни форми: масло, сушена билка, пудра, течен екстракт, сух екстракт. Когато се нанася локално, е възможно да причини контактен дерматит или раздразнение на кожата, а приемана вътрешно може да доведе до алергични реакции – най-вече при хората с непоносимост към риган.

Други нежелани реакции при използване на мащерка не са наблюдавани, но въпреки това, преди да решим да я приемаме като хранителна добавка, е най-добре да се консултираме със своя лекар или фармацевт.

Източник: Petel