Знаете ли, коя е най-мистериозната къща във Варна? А чудите ли се какво се крие вътре? (СНИМКИ и ВИДЕО)
Атрактивна дървена постройка в еклектичен стил “грабва” вниманието на десетки варненци, минаващи по улица “Джеймс Баучер” във Варна.

Снимка: Нова Варна

Сред панелките на известната варненска улица виждаме дървена къща, подобна на мелнишките, с декориран селски двор, пише Нова Варна.

Снимка: Нова Варна

Всъщност мистериозното място, която понякога плаши, а понякога радва хората, се оказа работещо стругарско ателие, от което се показа не Баба Яга, а добрият инженер Благой Попов.

Снимка: Нова Варна

Той  се ражда край Мелник, а години по-късно става варненец, след като започва да учи тук. Междувременно хобито му и мечтите му го напътстват да започне да влага в машини, като ги разпродава на големи предприятия.

Снимка: Нова Варна

Освен със стругарски инструменти и антики мястото се отличава с колорит, който се създава от стотиците интересни предмети, “пръснати” из целия двор – от мандолина до плюшен мечок, качен в дървена къщичка, както и крокодил от камък, разположен под цъфнали рози и едно магаренце от дърво.

Крокодил от камък / Снимка: Нова Варна

Пейзажът се допълва от няколко гальовни котенца, намерили дом в двора на стругарското ателие.

Дървеното магаренце / Снимка: Нова Варна

“Мястото не е направено специално, за да привлича погледите на хората, а за мое собствено удоволствие. Стараех се да бъде красиво. Вложил съм много часове и години труд, а сега го гледам отстрани по милион пъти и се радвам.

 

Снимка: Нова Варна

Репортери на  “Нова Варна”  разпитаха гостоприемния господин за това как реагират жителите и гостите на града, когато забележат мистериозната къщичка.

“Хората спират, заглеждат се, дори влизат и питат. Има такива, които уважават това, което правя и други, които мислят, че всичко това е “кич”.

Снимка: Нова Варна

“Имах проблеми и с комшиите, които почнаха да ме хокат, когато видяха, че започвам да слагам пръст и да ограждам с камъни. От общината няколко пъти идваха, а аз просто се опитвах да направя нещо красиво, като засаждах цветя.”

Снимка: Нова Варна

Благой Попов всеки ден отваря ателието си, макар да знае, че търсенето към това и към услугите му е изключително намаляло. Останали са няколко добри стругари в града, но той не се отказва.

Снимка: Нова Варна

Има 10-годишен внук, но не вярва, че той ще продължи занаята му, тъй като в днешно време тази работа изисква много труд, време, отдаденост и сърце, а младите хора избират по-лесния път.

 

Чуйте какво разказа г-н Попов още за живота, работата и съпътстващите го проблеми пред камерата на “Нова Варна”.

Източник: Petel