Знаете ли, че морската сол заздравява ставите?
Морската сол заздравява ставите. Ваната с морска сол подпомага извеждането на токсините от тялото. За по-добро въздействие се препоръчва и осоляване на ястията и салатите с нея. Тя е доказано средство за облекчаване на възпалени синузити или тривиална хрема.

За тази цел се прилага под формата на инхалация. Естествената морска сол е изключително полезна за човека. Малцина знае, че нейният състав е най-близък до кръвната плазма – съдържа всички необходими химически елементи, общо 64 на брой.

Сред тях са необходимите за добро здраве мед, калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, манган, цинк, хром, селен, сяра, силиций, бром и йод. Тези минерали съдействат на клетките да извлекат полезните вещества от храната, да ги превърнат в подходящи за усвояване и да образуват клетъчните мембрани. Същевременно те подобряват и предават нервните импулси, подпомагат кръвосъсирването, балансират нервната система и регулират хормоналния обмен. Неслучайно морската сол е широко застъпена във френската кухня.

Тя се използва приоритетно още от шведите, германците, норвежците и холандците. Тя се образува чрез изпаряване на морската вода под въздействието на слънцето и вятъра. След съхранението и изсушаването й не се прилагат агресивни технологии за обработка, запазвайки максимално полезните си свойства, тъй като в нея се запазват биологично активните вещества.

Източник:  Ретро