Избирайте дини, които имат кафяви линии по кората
Динята – любимото  плод  на лятото.

Тя е извънредно полезна. В 100 грама има само 30 калории. Отлично средство за хидратиране на организма. Съдържа редица витамини и минерали като А (засилва имунната система), В-6, Б-12 (подкрепя мозъчните функции), D (полезно за костите, косата, зъбите и с противовъзпалително действие) желязо, магнезий, калций.

Според някои изследвания дори е полезна при борбата с рак заради антиоксидантите, като ликопин в нея. 92% от динята е вода, а остатъкът е основно фибри и фруктоза. Динята е позната на хората още от древността. Произхожда от Африка. Намира се в гробовете на египетските фараони, пише vesti.bg.

1. Ако разрежете диня и видите, че в нейната вътрешност има пукнатини, а структурата ѝ изглежда захарна – това не е резултат от презряване. Вероятно при отглеждането на плода е използван форхлорфенурон или друг регулатор на растежа.

2. Тя не би трябвало да е зелена и свежа отвсякъде. Дините лежат на земята докато растат по естествен начин. И на съответното място от плода трябва да има жълтеникаво петно. Колкото по-наситено жълта е кората там, толкова по-добре узряла е динята.

3. Ако по кората на динята има мрежа от кафеникави, по-твърди линии, изглеждащи като дърво, това е точният плод. Тази мрежа показва, че динята е била опрашвана от пчели, което гарантира отлични вкусови качества.

4. Друг сигнал за качеството на плода е цветът на кората като цяло. Тя трябва да е матово зелена, а не лъскава. Иначе атрактивното бляскаво зелено показва, че плодът не е узрял. При почукване добре узрялата диня издава висок и кух, а не дълбок и плътен звук.

5. Има мъжки и женски дини. Първите са по-големи, обикновено с елипсовидна форма и по-воднист вкус. Ако не обичате твърде сладки дини, това е правилният избор. Женските дини са с кръгла форма и по-малки. Те са също така по-сладки.

6. Най-добрите дини са тези със среден размер – между 3 и 5 кг. Но независимо от размера усещането при вдигане трябва да е за по-тежка диня, отколкото предполага големината.

7. Най-добрите дини са тези със среден размер – между 3 и 5 кг. Но независимо от размера усещането при вдигане трябва да е за по-тежка диня, отколкото предполага големината.

След като знаете всичко това, вече може да изберете перфектната диня.

Източник: dunavmost