Изключително редки снимки от 1928 година показват Афганистан, какъвто не сте си го представяли
Идилични пейзажи с перфектно поддържани градини, грандиозни исторически сгради и зашеметяващи планински вериги – това е Афганистан в края на 20-те години на 20-и век. Серия от изключително редки цветни снимки показва страната по начин, който ярко контрастира с днешната действителност, в която сме свикнали да я свързваме с война и страдания, съобщава „Дейли Мейл“.

Снимките са част от фотографския проект „Архивите на планетата“, иницииран от покойния банкер и филантроп Алберт Кан, в който са събрани над 72 000 снимки от целия свят. В момента те се намират в музея „Алберт Кан“ в Париж.

Между 1909 и 1931 година Кан изпраща фотографи в над 50 държави да документират какво са видели. Наборът от снимки от Афганистан е направен от Фредерик Гадмер, който посетил региона за няколко месеца през 1928 година. Окъпаните в слънчева светлина и излъчващи спокойствие кадри, заснети в Афганистан, наскоро бяха открити от фотографа на Радио „Свободна Европа“ Амос Чапъл, който ги предоставя на английското издание.

Колекцията включва изображение на двореца Дарул Аман и начина, по който е изглеждал през 1928 година – символ на оптимизма на епохата. Грандиозната му външна част е трябвало да бъде предвестник на новата столица – Даруламан, която е трябвало да бъде построена около него, на 25 км югоизточно от Кабул. Смяната на властта, обаче, попречила на завършването му и на мечтата той да се превърне в столица.

Друг кадър показва приказните градини в град Пагхман. Те били изображение на един истински рай с пъстри цветя и класически фонтани, но сега районът е напълно разоран, дори дърветата са изкоренени.

Има и снимки от днешната столица Кабул. Една от най-впечатляващите е на млада европейка, облечена в рокля, отговаряща на модата от онова време. Заснета е и класически проектираната часовникова кула на града.

За снимка са позирали и г-н и г-жа Жирар – директори на кабулското земеделско училище.

Забележителна е и съпоставката на снимките на гробницата на Ахмад шах Дурани, считан за основател на държавата Афганистан – едната е от 1928 година, а другата от 2014.

По същия начин е заснета и известната триумфална арка в Пагхман, посветена на войната от 1919 година за независимост на Афганистан. Върхът на арката е бил разрушен по време на войната със СССР през 80-те години, но на снимката от 2007 година се вижда, че вече е реставрирана.

Дворецът Дарул Аман бил проект на Аманулах Кан, но след като радикалните ислямски сили го принудили да слезе от власт през 1929 година, строителството било замразено, а амбициите на Даруламан да стане столица на страната били унищожени. Дворецът е претърпял значителни щети през годините, както става ясно от по-късната снимка от 2011 година.

През 1992 година, когато бивш жител на града, изгубил семейството и дома си след 8 години война, се завърнал в Пагхман, той заяви пред репортер на „Ню Йорк Таймс“: „Някога тук беше толкова хубаво, а сега всичко е изгубено“.

Снимки: БЛИЦ

Източник: Блиц