Имам ли нужда да ям ядки? Това ще ти помогне да решиш веднъж завинаги
Преглед на 29 изследвания, проведени с 819 000 души по света, разкрива, че ако човек яде поне по 20 грама ядки дневно, може да намали риска от инфекциозни заболявания със 75%, заболявания на белите дробове – с 52% и диабет – с 40%.

Изследванията също показват, че 20 грама ядки на ден (приблизително една шепа) намаляват риска от сърдечни заболявания с 30%, от всякакъв вид рак – с 15%, и от преждевременна смърт от всякакви заболявания – с 22%.

„Голямата част от изследванията върху храненето са съсредоточени върху големите убийци като сърдечни заболявания, инсулт и рак, но сега започваме да виждаме данни и за други заболявания. – казва д-р Дагфин Оне, първият автор на изследването. – Открихме трайно намаляване на риска при много различни заболявания, което е силен индикатор, че има реална връзка между консумацията на ядки и здравното ни състояние. Това е твърде съществен ефект за толкова малко количество храна.“

Изследването включва всякакъв вид ядки:

орехи,

лешници,

бадеми,

кашу,

орехи,

шам-фъстък,

бразилски орех,

фъстъци.

Това, което прави ядките толкова полезни, е високото съдържание на протеини, фибри, здравословни (полиненаситени) мазнини, магнезий, калий, витамин Е и антиоксиданти.

Хранителните вещества в ядките могат да помогнат за предотвратяване на раковите заболявания, като същевременно намалявят увреждането на ДНК, понижават възпалението и спомагат за регулирането на много процеси в човешкото тяло.

Хората, които консумират ядки всеки ден, има по-малък риск да развият сърдечни заболявания, тъй като ядките понижават оксидативния стрес, намаляват холестерола, намаляват нивото на кръвната захар и така да подобрят инсулиновата резистентност. Освен това те съдържат вещества като ресвератрол, елагична киселина и инозитол фосфати, които влияят добре върху здравето.

Макар че ядките са с високо съдържание на мазнини, те съдържат и много фибри и протеини, и в последно време има доказателства, че те дори намаляват риска от затлъстяване в дългосрочен план, твърдят авторите на изследването.

Източник: Обекти