Има ли в динята нитрати? И узряла ли е тя? Тези шест признака ще ти помогнат да разбереш всичко това
Всички знаем за нитратите, които може да се съдържат в сладката и сочна диня, без която не си представяме лятото. Има ли начин да разпознаем такава диня? Да, има няколко начина, които ще помогнат да разберем дали в плода има вредни съставки или не, без да се налага използването на специални устройства и уреди, твърди hranene.framar.bg.


1. Като за начало бихте могли да помолите продавача да направи триъгълен разрез в средата на плода и по цвета на вътрешната част да прецените наличието на нитрати. По принцип, те се намират близо до кората, което означава, че там цветът на меката част ще бъде по-светъл в сравнение със сърцевината. Затова е по-добре на децата да се дава сърцевината.

2. Обърнете внимание и на цвета на влакната. Той трябва да бъде бял. Ако е жълт – вредни вещества има.
Наличието на нитрати лесно може да установите, слагайки част от меката част в чаша и налеете вода. Разбъркайте и наблюдавайте резултата: ако водата помътнее, динята е добра; а появата на розов оттенък говори за наличие на нитрати.
Освен на диня с наличие на вредни вещества, може да попаднете и неузрял плод.

3. Отново по цвета може да определите дали той е достатъчно узрял. Ако ивиците по кората не са ясни, значи динята има нужда да зрее още, пише. hranene.framar.bg.

4. Върху динята обикновено има петно – отпечатък на мястото, където е лежала върху земята. Този участък не трябва да бъде повече от 5 – 10 см. Ако е по-голям, това означава, че плодът е лежал дълго време върху почвата и е възможно да бъде воднист и невкусен.

5. Направете драскотина върху динята. Ако усетите силен и свеж аромат оттам, значи тя е откъсната скоро.
Най-разпространеният начин да познаете динята е чрез почукване. Ако звукът е отекващ – тя е узряла.

6. И един съвет за финал: не бързайте да купувате ранните дини на пазара. Както знаете, за всичко си има време, а времето на сочните дини е втората половина на август и началото на септември. Тогава те узряват по естествен начин, без да се налага използването на вредни вещества.

Източник: Блиц