Интересено откритие! Всяко заболяване си има мирис!
Миризмата на тялото и дъха може да бъдат признак на болест, твърдят учени в две отделни проучвания на шведския институт Каролинския и американският център за сетивата.

Дъхът на хората с диабет мирише на ацетон, докато тези с чернодробно заболяване мирише на сурова риба.

Хората обикновено не могат да усетят тези миризми, но могат да се разпознаят с наднормената работа на имунната система. Учените смятат, че миризмата на болестта ще разпознава чрез така наречените електронни носове, а пример за един такъв тест на дишането вече помага при откриване на рак на гърдата .

Тялото отделя различни миризми всеки ден, но болестта променя така туморните клетки, които се отделят различни химикали. Това води и до промяна на миризмата.

– Вече години наред хората казват, че в близост до пациенти с рак чувстват неприятна миризма. Една пациентка, която самата страда от рак на белите дробове усетила рак на простатата при мъжа си. Тя признала, че усетила миризма на гниене, подчертава д-р Джордж Прет от центъра за изследвания.

Освен “електрическия нос”, кучетата вече помагат за бързото откриване на рак на белите дробове и диабет. Голям напредък е постигнат в откриването на рак на яйчниците, така че въпреки че изследванията са все още в началото кучета с 90 процента точност могат да подушат този вид рак.

С кучетата, същите възможности имат и плодови мушици, чието поведение в близост до пациенти с рак е да се държат по различен начин.

Как миришат болестите?

Дъхът на болните от диабет мирише на ацетон.

Усещането за хората, които имат проблеми с черния дроб, е че имат дъх на сурова риба.

При инфекции на пикочните пътища урината мирише на амоняк.

Хората с рубеола имат мирис на прясно искубани пера от домашни птици.

Потта на шизофрениците мирише на оцет.

Тифусната треска напомня миризмата на прясно изпечен хляб.

Пациентите с жълта треска миришат на месо.

Възпаление на лимфните възли мирише на остаряла бира.

Източник: За Жената