Истинската рецепта на Родопската закуска споделена от баба Рада.. Опитай я, няма да съжаляваш..
Родопският кулинарен гений е родил рецепти, които трябва да бъдат изписани със златни букви за поколенията. Тази родопска закуска може да бъде консумирана сутрин, обед и вечер, съчетава великолепени вкусови качества с икономичност (струва около 2,50лв. за 4 порции), бързина на приготвяне (3 минути) и диетичност (нисковъглехидратна).  Можете да възложите приговянето ú дори на децата, както правеше нашата баба Рада.

Необходими продукти:

–        Извара – 500 гр. За предпочитане е кашкавалената, задължително-прясна.

–        Оригиналната рецепта съдържа олио, но ние осъвременихме вкуса с 1 опаковка майонеза. Изберете едното от двете, за да не стане твърде мазна.

–        Червен пипер за цвят и вкус.

–        Чесън – стръкче пресен или 2-3 скилидки стар.

–        Сол на вкус.

  1. Чесънътсе обелва и счуква добре в дървено хаванче с щипка сол.
  2. Прибавя се към изварата, майонезата, червения пипер. Внимавайте със солта, защото чесънът вече е осолен! Всичко се разбърква добре с миксер или на ръка
  1. Съхранява се в хладилник и може да се аранжира със зелена чушка, разрязана на две, за да се получат лодки, маслинки, да се напълни издълбан от вътрешността домат и украси със стръкче зелен лук, магданоз, копър, маруля и др.
  2. Ако закуската е предназначена за деца, които не харесват вкуса на чесъна, можете да не го слагате, а ако избягвате консервантите в майонезата, то се върнете към оригинала и сложете 2-3 лъжички олио.

Добър апетит!

Източник: Родопчани