Как да предотвратим спукване на гума?
Има опасност от спукване на гумата през цялата година, но можете да го предотвратите или да ограничите щетите, ако се случи. Спукването е най-често срещаната неизправност при автомобилните гуми, а основните причини са пирони, отвертки и разкъсани камъни.

“Трябва да бъдете особено внимателни при шофиране в зони, където има строителна дейност: може да се натъкнете на остри парчета раздробени камъни, които лесно причиняват разкъсване. Особено в мокро време, острите парчета камък могат да разчленят гумата, както и горещо нож преминава през масло, и да проникнат в трите на гумата “, коментира Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tires.

Ниското налягане  в гумите също увеличава риска от увреждане на страниците на гумата. Например, когато преминавате през бордюр и гумата ви е с ниско налягане, тя може да се огъне до такава степен, че бордюрът да достигне до джанта и да повреди страница. “Когато налягането е твърде ниско, гумата се огъва повече и страницата е по-податлива на повреда при преминаване през неравности. Ако това се случи, гумата не може да бъде оправена: поправянето на гумите за пътнически автомобили с повреда на страниците не е нито безопасно, нито препоръчително “, обяснява Дражик.

 

Фактът, че спукването на автомобилни гуми не е нещо необичайно, се вижда от резултатите от последното проучване на Nokian Tires сред европейските шофьори. За почти пет години, близо 40% от водачите на автомобили, в почти всички държави, включени в проучването, са разкъсвали гума поне веднъж или два пъти. Спукванията са най-рядко срещани в Германия, където 69% от водачите не са пукали гума нито веднъж за период от пет години.

Как да предотвратим спукванията

Спуканията не могат да бъдат напълно избегнати. Те обаче могат да бъдат донякъде предотвратени, а щетите намалени. В допълнение към внимателното шофиране, доброто управление на налягането е много важно. По-новите модели коли са снабдени със система за следене на налягането в гумите (TPMS), която проверява налягането в гумите и сигнализира, когато то започне да спада. Ако нямате тази система, трябва да проверявате налягането на гумите си веднъж на всеки три седмици.

 

Правилното налягане  значително удължава живота на гумите. Различните производители на автомобили предлагат свои собствени препоръки за налягане в гумите, базирани основно на желаните характеристики при управление и комфорт при шофиране. “Правилното налягане на гумите е важно, защото, ако налягането е, например, с 20% по-ниско, животът на гумата се скъсява с 50%. Така че, ефектът е значителен. Обикновено налягането трябва да бъде 0,2-0,3 бара по-високо за зимните гуми, отколкото за летните. Също така е препоръчително да увеличите налягането, когато автомобилът е по-тежко натоварен от обикновено. Ако налягането не е повишено, страницата на гумата ще започне да се криви навън, което ще увеличи риска от повреди по нея. “, Съветва Дражик.

Повечето водачи, обаче, проверяват налягането в гумите си нередовно, както показват резултатите от проучването на Nokian Tyres. Например в Германия само 36% от шофьорите проверяват налягането редовно – веднъж месечно. Ситуацията е същата и в други европейски държави, сред които Полша, Чехия, Франция и Италия. Българските и румънските водачи на автомобилите са най-строги в това отношение. Проучването също така показва, че поне един четвърт от европейските шофьори проверяват налягането на гумите си преди по-дълъг път.

 

Спазвайте безопасна дистанция при шофиране

Друг ключов елемент за сигурността на пътя е спазването на безопасното разстояние от движищи се превозни средства, които се намират както пред, така и зад вас. Още повече, че при неочаквано събитие, като например колата Ви изведнъж се спука гума, спазването на разстоянието буквално ще изиграе жизнено важна роля. За да се предотвратят опасните ситуации, винаги е необходимо да се спазва безопасното разстояние. За жалост не всички водачи се придържат към това правило. Резултатите от проучването * показват, че средно само около 50% от европейските шофьори твърдят, че редовно спазват безопасното разстояние по време на шофиране. Това е най-рядко срещано в Чехия, където само 37% от водачите заявяват, че редовно спазват безопасно разстояние по време на шофиране. Най-добросъвестни в този аспект са българските, италианските и полските шофьори. Във всеки случай,

Уникалните гаранции на Nokian гуми

Nokian Tyres предлага на всички свои клиенти безгрижно шофиране, благодарение на уникалната си патентована технология и гаранциите, които предлага. Технологията “Арамидна странична стена” на Nokian Tyres използва издръжливите арамидни влакна, за да подсили страниците на гумите за SUV. Гаранцията за арамида на Nokian Tyres покрива повреда на страниците на гумите и при необходимост предоставя нов, съответстващ продукт без допълнително заплащане.

 

Накратко за повредите на гумите

Кога?  Повредите на гумите могат да възникнат по всяко време на годината, но обикновено са по-чести през летния отпуск. Хората обикновено шофират на по-далечно разстояние през лятото, когато има повече пътно-ремонтни дейности. През пролетта и есента, поради измръзване и резки температурни промени, пътната настилка се надува, което често води до нейното увреждане. Лошите пътни условия също увеличават риска от разрушаване.

Защо?  Спукването е най-често срещаната повреда при автомобилните гуми. Рискът не се отнася само до износените гуми. Дори и новите гуми могат да бъдат разпръснати от остър предмет, който да премине през кордите и усиления пояс. Ниското налягане в гумата може да доведе до повреда на страницата при по-силно сблъсък на гумата с друга повърхност.
Как да ги предотвратим? Поддържайте правилно налягане в гумите. Ако колата е по-натоварена от обикновено, увеличете налягането в съответствие с това. Предотвратете ненужните повреди като шофирате внимателно, особено на пътищата, които са в лошо състояние и в строителни зони.

Какво да правите?  Ако усетите, че автомобилът е нестабилен по време на маневриране, спрете на безопасно място възможно най-бързо. Научете как да използвате комплекта си за ремонт на гумата или се уверете, че резервната ви гума е в ред и разполага с необходимите инструменти за смяна на гумите. В трудни ситуации, първо осигурете безопасността на движението и след това се свържете с пътната помощ. Дръжте топлите дрехи в колата си, в случай че спукването на гумата се появи в по-студено време.

Източник:  auto.offnews.bg