Как лесно да разберем дали ни шпионират през телефона
Има няколко знака, които могат да ви помогнат да разберете дали във вашия мобилен телефон е инсталиран шпионски софтуер и дали той се проследява, подслушва, или наблюдава по някакъв начин. Доста често тези признаци могат да бъдат трудно забележими, но когато знаете какво да търсите, можете да разберете дали някой ви следи. Днес с модерни смартфони можем да правим всякакви неща – сърфиране в интернет, чат във „Фейсбук“, онлайн банкиране, изпращане на електронни писма и какво ли още не.

С други думи, все повече и повече от нашата лична информация се предава чрез телефоните ни и повечето хора не осъзнават колко лесно е за други да се сдобият с тази информация. Има програми обаче, които могат да бъдат открити само с експертен анализ. За щастие, ако все пак са в устройството ви, то ще дава специфични знаци за това.

Така например, ако телефонът внезапно светва или издава звук, все едно получавате съобщение или писмо на пощата ви, без да има такива. Някои приложения за шпионски софтуер могат да увеличат използването на батерията, затова внимавайте за внезапни промени и трябва ли да се зарежда по-често. Имайте предвид, че с течение на времето животът на батерията ще намалее естествено, така че търсете драматични промени. Например батерията да падне от 90% на 10% в рамките на секунди.

Ако телефонът ви периодично се изключва сам, дори когато батерията е заредена, това също може да е знак, че имате шпионски софтуер. Получавате ли странни текстови съобщения, съдържащи произволни числа, символи или знаци? Функцията за дистанционно управление на шпионски софтуер работи чрез изпращане на тайни кодирани текстови съобщения до вашия телефон. В някои случаи те могат да се видят, ако софтуерът не работи правилно. Ако това се случва редовно, може да имате приложение за шпиониране на телефона си.

Друга аларма, че следят телефона ви, е, ако необяснимо се увеличи нормалното използване на данни. Някои от по-малко надеждните шпионски приложения използват допълнителни данни, за да изпращат събраната от телефона ви информация. Внимавайте за всяко необяснимо увеличение на месечното използване на данни, защото може да означава, че някой ви следи.

Източник: Ретро