Как се съчетава човешкото с бизнеса – Урок по лидерство
Днес попаднахме на уникална Facebook публикация, която е публикувана от Българина Dimitar Dimitrov, който е от собственик на многомилионната хостинг компания- ICDsoft.com

В публикацията се коментира трудното начало на компанията, но и в същото време се засяга човешкото на собственика, което дава резултат във времето. Публикуваме неговата публикация без редакторска намеса. Нека повече хора се запознаят с принципите на правене на бизнес и за морала и човешкото:

Преди близо 19 години, когато ICDsoft.com беше прохождаща фирма с един служител – аз, получих мейл от потенциален клиент от Австралия. Той беше много вежлив и обясни, че е индийски студент в Сидни, който се грижи за пет уебсайта, разположени на сървър на компания в САЩ. В писмото си студентът споделяше, че има голям проблем: абонаментът към тази компания изтича до 24 часа, а той не е в състояние да заплати и доставчикът на услугата заплашва да спре тези пет уебсайта.

Клиентът обясни ситуацията, в която се намира, и попита дали бих се съгласил да приема тези сайтове на мой сървър, при условие че може да ми плати след около един месец. По това време аз всъщност нямах нито един собствен сървър, а препродавах услугите на същата компания, която заплашваше да спре сайтовете му. Компанията бе много стриктна по отношение на условията – първо парите, след това самата услуга, без никакви компромиси.

Аз предплащах пакети за услугата при тях, след което ги продавах, а когато се случваше клиент да поиска парите си обратно, ги връщах. Но доставчикът не се съгласяваше по никакъв повод да връща пари и аз понасях загуби. Като всеки прохождащ бизнес, моята финансова ситуация не беше завидна и рискът да загубя няколкостотин долара не беше за подценяване. Въпреки това реших да се доверя на този индийски студент и да помогна. Той беше изключително щастлив и благодарен за жеста.

Мина време и човекът удържа на думата си и плати точно както беше обещал, но това, което се случи преди той да плати, беше съвсем неочаквано: на следващия ден получих още една поръчка от Австралия, след това още една, и още една – имах десетки нови поръчки в рамките на дни, всичките от Австралия и всички от клиенти с индийски имена. Беше очевидно, че Нирмал, индийският студент от Сидни, ме беше препоръчал на цялата индийска общност там…

Това се превърна в моята индийска приказка, която мога да нарека „Силата на общността“. Този момент беше крайъгълен камък в историята на ICDSoft – продажбите скочиха рязко, повече клиенти ползваха услугата, съответно повече добри думи за нея се появиха в публичното пространство, което доведе още клиенти. Аз закупих първия си сървър (днес са над 500), този бизнес създаде работа за 50 талантливи българи и вкара в страната ни над 60 милиона долара от продажби на интернет услугата в цял свят…

Понякога се случва да получаваме молби от клиенти, които питат дали можем да предоставим услуга с уговорката те да заплатят по-късно. Моите колеги са инструктирани да не отказват такъв жест на никого – това е закон в ICDSoft. Ние отиваме и по-далеч в тази посока: когато някакво нещастие сполети някоя част от света (цунами, война, криза), ние правим списък на клиентите от засегнатите региони и ако срокът на някои от тези абонаменти е на път да изтече, ние не спираме тези сайтове, а търпеливо изчакваме плащане. В особени случаи не чакаме, а добавяме по една година безплатна услуга на всички засегнати. Понякога стойността на такива жестове надхвърля десетки или стотици хиляди долари, но ние никога не забравяме че дължим финансовата си стабилност на своите клиенти.

Как вашите доставчици на услуги реагират в подобни ситуации? Надявам се те да са мъдри и отговорите и решенията да идват от хора, които са упълномощени от ръководството си да упражняват свободно своите човешките качества – емпатията и възможността да виждат повече от един ход напред.

Снимка от Email:

Отправяме искрени поздравления и адмирираме постъпката на собственика на компанията и екипа им.

Линк към публикацията: